Friday, 24 April 2015

Baby tak nak makan

Fl sekarang ni tak nak makan langsung.. Dah sebulan lah aku struggle dengan situasi ni.. Sebelum ni apa benda semua die makan tolak batu dengan kayu jer.. Kalau orang besar makan, macam aku atau daddy die makan, time tu jugak, die capai pinggan kitaorang and makan nasi walaupun dia belum boleh makan nasi biji-biji tu lagi.. Masa tu memang tak susah nak bagi dia makan, sebab tak kira waktu dia asyik nak makan jer walaupun die ni kurus jer..
Macam ni lah rupa dia bile bagi makan


Tapi sekarang, Apa benda pun dia tak nak makan. Bila suap makanan kat dia, dia tutup mulut dia rapat-rapat tak nak makan. Aduuuhaiii.. Kadang-kadang aku geram jugak, sebab kita dah bersusah payah masak sedap-sedap , the end dia refuse.. And that's why, sekarang ni berat badan die turun mendadak, dah underweight dah doctor cakap... huhu...
Tengok! Nangiss..
Dia banayk minum susu, susu mummy dia. hehe.. Memang serius banyak.. Tapi kalau air masak or jus, dia minum jugak. Pendek kata, dia suka air jer skrang... Dia ni hantu buah, dulu bukan main suka giler makan buah tapi skrang dah tak nak. Kadang-kadang ada jugak makan buah bile aku bagi tapi dia makan tak banyak lah, just sekadar nak rasa kat lidah..
Aku try tukar menu hari-hari, mana tahu baby ni kan cepat bosan.. But, end up sama jer, die tak nak pun. Dia tak rasa lagi makanan tu, dia dah tutup mulut awal-awal... Aduuussss,,... memang ni time yang sangat kritikal, and that's why jugak aku jarang update blog sekarang sebab stress dengan fasa food strike ni... huhuhu..
Dah jumpa paeditrician, tapi paed just cakap, pujuk je dia suruh makan.. Alahai,, aku and ayah dia  dah pujuk banyak kali dah , tak berjalan...
Sebiji macam budak ni..


 ==((

13 comments:

  1. BABY DH KURANG SELERA TU...CUMA JGN LUPA SUSUNYA...PROSES BABY NK BESAR MMG GITU..

    ReplyDelete
    Replies
    1. susu die mimum banyak sangat kak.. Alhamdulillah

      Delete
  2. Salam. Hee baby nak adik 7 8 lapan lagik tu mak ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak ade adik?? wah. wah. wah.. tunggu la dulu

      Delete
    2. Tunggu mama FL habiskan phd dulu ye,..

      Delete
  3. Assalamualaikum awak. maybe tengah nak beralih bulan kot, atau nak ringankan badan nak berjalan. adam pun dah kurang makan. susu aje lah. tapi sheila still buat bubur hantar BS.. makan sikit2 pun jadilah dari takde. sedih terkenang kat ofis ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. owh ye ke adam pun sama erk? ade gak dengar orang cakap sebab die dah nak berjalan.. tapi kite sedih la jugak die tak nak makan.. huhuhu.. *food strike**

      Delete
  4. Alaaaa nape FL tak berselera pula ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah, hari tu sebab dia nak tumbuh gigi.. pastu drag tak nak makan sempai sebulan. huhuhuhu

      Delete
    2. Sampai sebulan? Nasib baiklah Intan dah consult dietitian kan.

      Delete
  5. Don't worry. Kekadang ada fasa yang baby tak nak makan. Nanti datang balik selera tu.

    ReplyDelete
  6. Kesiannya..mesti ada some problem yang kita kena investigate,..tapi after jumpa Dietician everything back to normal kan..Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  7. hehehehe FL saja tu nak test mami dia.. hehehe..

    ReplyDelete