Wednesday, 12 August 2015

Mengenali Haiwan di Zoo Negara

Assalamualaikum..
 
Weekend hari tu kitaorang pergi Zoo Negara. Saja bawak si FL tengok binatang.. Lagipun die tak pernah pun tengok binatang-binatang ni. Yang duk selalu tengok hari-hari cuma 2 binatang jer, bird & cat.. Yang lain tu, mampu tengok TV jer lah..
 
Tiket masuk RM 32 (dewasa) kalau tak masuk rumah giant panda. Kalau nak tengok panda, kene tambah lagi Rm24.. ini untuk orang Malaysia lah, kalau foreigner RM 50 (dewasa). Untuk baby besar FL ni free jer.. Kalau nak naik bas kat dalam zoo ni pusing-pusing zoo kalau malas nak jalan kaki, bayar la lagi RM 5 seorang..
 
So masuk dalam tu, kiteorang jalan kaki jer. FL duduk dalam stroller.. So, layan jer lah permandangan indah depan mata tu...
 
Macam-macam binatang ada, tapi aku rasa binatang kat Zoo Negara ni dah banyak yang tak ade, dah makin kurang binatang.. Dulu aku pergi banyak giler binatang tapi kali ni banyak yang tak ada... Takpelah, mungkin ada yang dah pupus kot.
 
Aku tak banyak sangat ambik gambar masa hari tu sebab tak plan nak bergambar pun.. Gambar yang ada ni sekdar kenangan yang si FL  dah bertapak di Zoo Negara..  So, layan kan ajer la..
 
Tempat gajah ni dah berubah. Dulu kat depan, tapi skrang dah kat belakang & lagi besar "rumah" dia

Zebra & zirafah pun dah tak sebanyak macam dulu. huhu

Flamingo tengah bersiar-siar
 
Rusa ni nak berkawan dengan FL..

 

Walaupun binatang dah tak banyak, but it still worth untuk bawak anak jalan-jalan.. At least dapat jugak dia kenal gajah tu macam mana..

Ok, that's all, TQ for reading!

14 comments:

  1. comellll :D lagi2 bila main2 dengan budak kecik macam mana bunyi setiap binatang tu :D sweet!

    hanisamanina.com

    ReplyDelete
  2. Dah lama tak pergi zoo negara, mesti banyak perubahannya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yup zumal.. Banyak sangat benda dah bertukar

      Delete
  3. semakin mahal bayaran masuknya ya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. A' ah kak. Kan skrang minyak naik, gst lagi, ticket zoo pun naik gak lah

      Delete
  4. SS kalu nak ke zoo.. Sapu lotion dulu... He He He...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. Good job as.. Bagus la sebab oanas nanti kulit terbakor

      Delete
    2. BUkan sebab panas... Tapi... Sebab zoo kadang2 byk nyamuk... Bahaya kadang... Ramai kena denggi lepas balik dari zoo...

      Delete
  5. Kakak rasalah dan berpuluh tahun kakak tak jejak Zoo Negara tau.
    Dulu pergi zaman belajar bayangkan ajelah..
    Tapi budak-budak elok utk pergi Zoo biar mereka tengok live binatang yg selalu di tengok di TV/buku

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nostalgia tu kak kalau akak pergi Oo negara semula.. Boleh mengimbau kenangan masa kecik2 dulu.. Hehe

      Delete
  6. Bestnya pergi zoo!
    Anak gajah tu comel!
    Sekarang ni kita boleh lagi ke beli food yg diorang sediakan dan bagi kat haiwan di situ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah tak ade dah Farrah.... kalau ada kan best .. lagi excited budak-budak bila dating zoo..huhuhu

      Delete
  7. zoo memang antara tempat best nak bawa anak2 jalan kan.. kasi tngk binatang depan2..
    mak ayah CT pun dulu kecik2 habis terjah semua zoo hahaha..

    ReplyDelete