Tuesday, 12 January 2016

Kuala Gandah Elephant Sanctuary, Pahang

 

Kuala Gandah Elephant Sanctuary ni terletak kat dalam mukim Lanchang, Daerah Temerloh, Pahang.  To be exact nama tempat ni - Kuala Gandah, Lanchang. Jauh gak rasanya dari Bandar Temerloh. Hari tu kami gerak dari Bentong, it took 45 minit jugak la (ikut Lebuhraya LPT, exit "Lanchang") dan terus menuju ke Kuala Gandah (follow jer signboard).

On the way ke sini, kiri kanan penuh dengan hutan menghijau jer.. Sebab tempat ni memang hutan pun, kalau bukan hutan macam mana gajah nak duduk dengan aman kan..
 
Tempat ni memang dipreserve untuk gajah. Free of Charge & dikendalikan oleh Jabatan Perhilitan Malaysia. Even FOC, tapi kita digalakkan untuk bagi derma (sumbangan), untuk menampung perlanjaan pusat ni..

  
 
Parking kat sini pun free tapi parking selalu full kalau datang lambat.
So, bile full, terpaksalah parking kat luar kawasan (luar pagar), jalan kaki dekat jer.
Tempat ni dibuka hari-hari termasuk public holiday.
 
 
Ni time table untuk visitor datang ke sini :
 
10.30 am -
12.00 pm
Elephant observation along the interpretive trail.
Visitor will be able to observe the young elephant roaming freely within the secured electric fencing area.
1.00 pm & 1.30 pm
Video show
A documentary shows translocation of wild elephants to their new habitat
2.15 pm
Bathing and cleaning of elephants by mahout
The visitors will watch the elephant bath given by mahout with explanations by NECC staff.
2.45 pm - 3.15 pm
Elephant conservation talks at interpretive stage.
Visitors will be introduced to each of the elephants which include  their background and ability.
Note: Please be informed that there is no elephant rides provided in this centre.
 

Kalau Hari Jumaat,  show start jam 2.45 pm.

Aku galakkan kalau korang nak datang sini, datang ikut time table ni & kalau hari Jumaat datang sebelum jam 2.45 ptg sebabnya, kalau datang lambat, korang tak boleh tengok show & at the same time, korang pun tak boleh tengok gajah-gajah ni.. Sebabnya, lepas jer habis show, depa simpan gajah-gajah ni dalam kandang (dalam hutan), tak dak sapa pun boleh tengok kecuali pengasuh-pengasuh gajah (mahout). So, rugi lah kan kalau datang tak dapat tengok gajah, cuma dapat tengok anak gajah jer dalam kandang die, but no show at all..


Mula-mula masuk, sila ke kaunter & ambik borang & isi borang. Borang ni macam respondent survey la, dieorang nak tengok berapa ramai visitor datang, berapa umurnya, dan seumpamanya la..
 
pastu, kite semua akan diberi sticker ni..

Eelephant sketch as a wall décor.. So fantastic!


Tempat ni ramai giler orang.. Masing-masing berebut nak pegang gajah.. Gajah-gajah kat sini semuanya jinak-jinak. Semuanya well-trained

Budak kecik FL ni sebenarnya takut dengan gajah.. Berani tengok dari jauh jer

Ni tempat show die

Kalau dulu, visiot boleh mandikan gajah, tapi sekarang dah tak boleh atas factor-factor keselamatan, So boleh tengok jer 'Mahout' (pengendali gajah) mandikan gajah

Berduyun-duyun gajah

Ni anak gajah. Umur die 6 tahun, Betina..
Tapi aktif giler macam gajah jantan..

Macam-macam aksi die buat..


Asyik no nengok si gajah

Gajah-gajah kat sini semuanya friendly.
Ko bagi die kacang pun, dia ambik


Ni sungai tempat gajah mandi

The entrance


Galeri Gajah

Kafetaria

Elephant Sculpture

Tulang-temulang seekor gajah

 
 
Really enjoy tengok gajah-gajah ni semua..
Boleh dikira sebagai lawatan sambil belajar sebab kids dapat belajar banyak benda tentang 'gajah'..
Learning through visualization lagi berkesan kan.
So aku suggest, sape-sape yang ada anak-anak kecik atau anak-anak yang masih bersekolah, bawaklah depa jalan-jalan ke sini, really worth..
 
That's all.
Thank you for reading!

14 comments:

  1. a great sharing ni, DP.
    sgt berminat nak bw anak2 in shaa Allah.
    kalau bebila nak pantai timur, may be boleh singgah sini kot ekk :)
    sepetang bersama gajah hi hi hi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks.. Alhamdulillah kalau dapat bagi manfaat pada orang lain juga

      Delete
  2. DP tahu tak apa yg ada dlm minda kakak
    Kakak membayangkan kalau gajah tu kencing/berak dlm sungai yg ada penjaga tu mandi samalah mereka dgn air sungai itu hihi...

    ReplyDelete
  3. Kuala Gandah ni dekat la dengan suria hot spring hr tu eh..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak lah dekat sangat. dlm 45 minit jugak la

      Delete
  4. Selalu tengok kat TV tempat ni DP....tp tak pernah ambik tau kat mana pun.
    Mmg kalah zoo ni kan....

    Mmg nampak takut anak dara tu, kuat betul dia pegang mama..

    ReplyDelete
  5. Selalu tengok kat TV tempat ni DP....tp tak pernah ambik tau kat mana pun.
    Mmg kalah zoo ni kan....

    Mmg nampak takut anak dara tu, kuat betul dia pegang mama..

    ReplyDelete
    Replies
    1. serious. memang kuat giler die pegang

      Delete
  6. Selalu kat zoo tengok gajah dua tiga ekor je. tapi sini memang untuk gajah . tengok pic ni macam menarik untuk pergi ni ^^

    ReplyDelete
  7. Belum sampai lagi ke sini tetapi pernah tgk dokumentari di tv yg cover tempat ni :)

    ReplyDelete
  8. Puas FL jumpa gajah. Anak gajah betina tu bukan main ceria lagi ye :)

    ReplyDelete
  9. this place dalam list CT lama dah tapi x pegi2 lagi..
    alaaa tapi da xleh nk mandikan gajah ke ? kalo nak naik atas gajah boleh ??

    ReplyDelete