Friday, 3 February 2017

Travel Guide :: My Packing List


Inilah packing list aku yang aku refer setiap kali nak pergi bercuti mana-mana. Aku dah siapkan menjadi S.O.P (standard operating procedure) yang aku tulis dalam planner Hobonichi aku..

Bukanlah semua barang ni aku bawak setiap kali bercuti,ada barang yang tak dibawa,depends pada lokasi dan durasi masa holiday tu...

Kalau lokasi dalam negara je, aku tak adalah bawak winter coat dan international adapter dan jugak barang makanan (unless kalau nak masak) dan jugak barang -barang yang dibawa tu depends on berapa hari aku kat tempat tu. Kalau sehari dua je, aku tak bawak medication,kalau lebih hari baru aku bawak.. Medication ni aku dah siap-siap letak dalam 1 pouch bag. Bila nak guna bukak je pouch bag tu..

Kalau pergi oversea pulak , depends pada suhu & musim destinasi yang dituju tu. kalau musim winter dan autumn, aku kenalah bawak winter coat dan thermal wear. Kalau musim summer, bawak biasa-biasa je.. Barang makan pulak memang wajib aku bawak but kuantitinya depends pada durasi masa aku kat sana. Ada sesetengah negara tak boleh bawak barang berasaskan daging,so aku tak bawaklah daging.. Sebelum pergi mana-mana,memang kena study dulu peraturan imigresen negara berkenaan.

Yang penting bila dah siap tersedia SOP packing list ni, senang nak packing dan beli barang sebelum travel. Tak adalah nak kena buat list baru setiap kali nak pergi bercuti mana-mana...

12 comments:

  1. SALAM JUMAAT DP..NK TRAVEL MESTI BUAT PERSEDIAAN TELITI

    ReplyDelete
  2. Kalau dah selalu travel list macam ini memang baik
    Tak pening kepala nak fikir apa nak dibawa.

    ReplyDelete
  3. Salam perkenalan.. blogwalking dan done follow blog ini. :)

    ReplyDelete
  4. Wahh, bila dah jadi ibu dalam travel-list pun jadi banyak pecahan ye..

    ReplyDelete
  5. Mek biasa kalau nk travel, hari yg nk travel tu la packing. And packing akn mnjadi seminimum mungkin. Beg tu akn kgsi je dengan ank. Tk tahu la bagus ke tk tapi setakat ni tk prnh lagi trtinggal barang ;)

    ReplyDelete
  6. akk pun buat benda yg sama bila nak travel. yang leceh nya bila kena bawa makanan..

    ReplyDelete
  7. yup kena list, kang ada benda yg tertinggal..lg2 kalau ada anak kecil

    ReplyDelete
  8. List sebelum travel sure sangat berguna. Agar takde benda tertinggal. Tambah lagi kalau travel jauh ke luar negara kan :)

    ReplyDelete
  9. DP ni mesti selalu travel kan.
    Yelah mmg senang bila dah ada List mcm ni. Tak risau kalau kena audit ni sure kepas punyalah hihi....

    ReplyDelete
  10. Wah! Siap ada SOP tu..baru memenuhi standard 😬

    ReplyDelete
  11. Bagus tau ada SOP sbb x de lah brg tericir..leh jd guide buat sis JM ni

    ReplyDelete
  12. wahh bestnyer travel jalan jalan kann., ;p

    ReplyDelete