Monday, 5 June 2017

Mee Goreng Kanak-Kanak

Assalamualaikum wbt. 
Selamat menjalani ibadah puasa.


Ok, hari ni aku nak share resipi mee goreng untuk kids. Currently, my baby is 3 years old. Owh not really! She will turn 3 next week. But it's ok la, to make it short, let just saying she is 3 ok...hehe..

Makanan untuk kids mestilah TAK PEDAS kan... So, kalau mak pak nak tumpang sekaki makan mee ni pun boleh, just added chili later , samaada chili sauce ke, raw chili ke, chili powder ke, chili flakes ke tak kisahlah apa jenis chili sekalipun, it depends on you.

So, here we goooooo........

Bahan - Bahan:
- Mee kuning or any kind of noodles that you prefer
- Vegetables, i've used sawi
- Chicken - cut into small pieces

- A pinch of salt
- Soy sauce, tomato sauce
- Shallots & garlic - Blend or cut into small pieces

Cara-cara buat :
1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. 
2. Tumis bawang merah & bawang putih  sehingga berbau harum. 
3. Goreng ayam sehingga berwarna keperangan. 
4. Masukkan sos tomato & kicap manis & masukan sedikit air.
5. Masukkan sayur.
5. Masukan mee kuning
6. Gaul sehingga sekata & masukkan garam.
7. Siap! Ready to Eat!...

Selamat Berbuka Puasa semua...😋

7 comments:

  1. MAKAN MEE GORENG BERBUKA PUASA YA SEDAP TU ..UTK BABY FL TAPI MAMA PAPA BOLEH JR TUMPANG SEKALI

    ReplyDelete
  2. Selamat berbuka. Nampak sedap je

    http://tarotthefool.blogspot.my/2017/06/salam-ramadhan-dan-salam-finals-guys.html

    ReplyDelete
  3. Mak kanak2 pun sedap je makan ni.. akak suka je..
    beb.. bagi akak phone number u lah. u have mine ke? ke you pernah bagi kat i?

    ReplyDelete
  4. anak IQ tak boleh makan ayam, dan selalunya IQ akan tukar dengan daging. Pernah juga bagi makan mee goreng kanak2 ni, mudah dan simple nak masak =)

    ReplyDelete
  5. feberet anak2 ni mee goreng. tapi payah nak jumpa yang tak pedas. kena la belajar buat mee goreng tak pedas utk anak2. tq for the recipe. senang sangat! 😍

    ReplyDelete
  6. Salam singgahhh..done followww ;)

    ReplyDelete
  7. dap nyer...
    ok la bila anak br umur 3 thn.
    kena makanan yg sesuai dgn dia, kan.
    mcm izzat, dia nak pedas aje skang ni...
    da besar lah izzat :)

    ReplyDelete