Tuesday, 25 July 2017

Travelogue New Zeland 2017 | The Quake City


Christchurch City yang terletak di wilayah Canterbury, New Zealand juga dikenali sebagai Quake City. Sebab Bandar ni pernah dilanda gempa bumi teruk pada 22 Februari 2011, 6.3 skala rithcer. Since then, Bandar Christchurch dah bertukar rupa 360 darjah.  Masa aku pergi hari tu, masih nampak lagi kesan gempa bumi tu. 

http://www.dorsettpink.com/2017/07/travelogue-new-zeland-2017-christchurch.html

Sekarang ni Bandar Christchurch sedang dalam proses redevelopment. Fasa pembangunannya dibuat sikit-sikit mungkin sebab kekangan kewangan. So, redevelopment di Christchurch ni bermula kat 'Re-start Mall'.

Restart Mall ni merupakan pusat bandar Christchurch yang menjadi tumpuan pelancong dan menempatkan banyak butik. Korang nak cari Butik All Black, kat sini tempatnya. 

http://www.dorsettpink.com/2017/07/travelogue-new-zeland-2017-christchurch.html


RESTART MALL ni guna container jer. hanya untuk sementara waktu sahaja sebelum bangunan konkrit mampu didirikan. Walaupun hanya kabin, tapi designnya sangatlah bombastic. Urban Designer, Urban Planner wajib datang sini, ada banyak benda yang kita boleh belajar kat sini especially tentang urban redevelopment dan urban regeneration as well as image of the city of Quake City yang ada elemen-elemen the sense of place dan urbanscape yang sangat welcoming.

Jom kita layan gambar-gambar di Restart Mall, Christchurch.

Cafe

 Food Court



 Lepak kat sini sambil layan live band

Kalau nak shopping cenderahati, better shopping kat Restart Mall ni. 
Sebab melalui pemerhatian aku, kat South Island, kat Christchurch ni yang paling murah harga souvenir nya.

 Cafe


 Post Box



 Kedai-kedai. Kat sini ada banyak kedai art

Kedai Kopi
 
 Kedai ais-krim

Kacang kat kedai ni sangat sedap. Siyes! Tak tipu!

 Tempat makan

 Kedai minuman

Bank

 ATM Machine

 Urban sculpture at Restart Mall



Kat sini pun boleh sewa basikal..
Even kalau bawak basikal sendiri pun, banyak je tempat parking basikal disediakan.
 


 

 Public Toilet

Ok, dah habis dah Restart Mall, meh kita layan gambar-gambar kat sekitar Pusat Bandar Christchurch pulak.

Ini Landmark Christchurch. Scuilture ni dibina berilhamkan obor sukan Olimpik.
Kat Christchurch ni ada banyak urban artwork a.k.a urban sculpture.
So, untuk peminat seni especially architect and urban designer,
Christchurch amat sesuai untuk korang!




Ini asalnya ialah church. Skrang masih lagi dalam pembaikan ekoran earthquake tu.

  
Masih banyak lagi kesan earth quake di Christchurch yang wujud sehingga kini - Ini salah satunya.


Ini bangunan lama di Christchurch yang tidak terjejas.

Hari tu, kitaorang spend masa kat sini almost 2 jam setengah je. Lepas tu, kitaorang bergerak ke Lake Tekapo. Dari Christchurch ke Lake Tekapo ambik masa 3 jam.

So, entry seterusnya aku akan sajikan korang dengan keindahan Lake Tekapo. Sangat-sangat marvelous. Duduk situ, rasa tak nak balik dah.

So, stay tune for my upcoming NZ's story.

10 comments:

  1. SEMUA PIC MENARIK...KERUSI BATU TU NMPK UNIK LETAK KAT TAMAN OK TU

    ReplyDelete
  2. wah bestnya pergi travel kat negara org :)..eh kite pun minat warna pink.follow back ye blog baru saya :) tq

    ReplyDelete
  3. seronoknyaa,,, tggu pity pity end ni habis baru boleh lenjan sana sini. hhuhuhu

    ReplyDelete
  4. bangunan berkonsepkan kontena, mungkin tempat kita yang dah guna kontena inspirasi dari sini. heee

    ReplyDelete
  5. Bestnya dapat jejak ke negara orang. Memang hipster cafe Kat sana 😉

    ReplyDelete