Thursday, 19 October 2017

Cara Mengatasi Tantrum Anak - #Part 2

 Aku pernah share Tips untuk Mengatasi Tantrum Anak sebelum ni. Boleh baca kat PART 1.

Ikutkan pengalaman aku, TIPS yang aku share sebelum ni tu - Berborak dengan anak tentang benda yang dia suka  - sangat berkesan untuk aku. Kalai si anak suka doraemon, try la berborak pasal Doraemon, kalau anak suka Upin - Ipin, try la berborak pasal Upin-Ipin. FL suka binatang, so topik pasal binatang memang sangat menarik minat dia.

Selain dari berborak tu, aku jugak amalkan guna Minyak Young Living Essential Oil. Pada mulanya, aku saja je nak try guna minyak ni ], nak tengok berkesan ke tak. Alhamdulillah, sejak guna ni, nampak la kesan positifnya.. FL jadi sangat behave dan sangat calm.


Aku guna minyak ni - JOY  untuk mengatasi tantrum dan nak bagi anak-anak calm. 


Macam mana aku boleh percaya ngan Young Living Essential Oil ni? 
Aku pun macam korang gak, bukan senang nak percaya akan satu-satu benda ni. Tapi blog banyak bagi aku infomasi. Bagi aku, aku lebih percaya info-info yang ditulis kat blog sebab kebanyakkannya ialah based on pengalaman blogger tu sendiri.

So, untuk try ngan essential oil Young Living ni, aku start google dan jumpa beberapa entry blog. Antaranya ialah ini :


Macam mana cara guna minyak ni?
Aku titipkan 1 drop minyak ni kat tapak tangan aku, pastu aku suruh FL hidu bau minyak ni - take a deep breath, pastu exhaled perlahan-lahan.

And, aku titip 2 drop minyak kat atas tulang belakang dia (spine) , pastu ratakan minyak tu di sepanjang spine dia.

And, aku titipkan 1 drop kat tapak kaki kiri dan kanan, pastu massage tapak kaki dia.

Semua Steps ni semua aku buat sebelum dia nak tidur. Kiranya dah jadi bedtime routine FL setiap malam untuk massage. Kalau dia dah mengantuk, nak masuk tidur, dia mintak massage dulu. Then, 5 minit lepas tu, terus dia lena dibuai mimpi..ZZZzzzz  Zzzzzz

Tidur malam dia pun nyeyak - sleep tight gitu. Bangun pagi pun OK, senang nak bangun.Alhamdulillah..

Young Living Essential Oil ni jugak merapatkan bonding kitaorang anak beranak sebab sebelum tidur wajib massage dulu..

7 comments:

  1. YLEO memang best. Pernah try Lemon dengan Frank. Selau jugak beli yang dah siap blend untuk batuk dengan selsema. Memang serasi dengan anak. Kalau ada rezeki, nak beli 1 set dengan diffuser sekali ☺

    ReplyDelete
  2. bila anak tidue lena, kuranglah sikit meragam tu ye

    ReplyDelete
  3. Mesti anak Rasa tentang dgn minyak yl Tu kan

    ReplyDelete
  4. busyra bru first time dengar dah mcm best dah tngok review dri akak.. hehe

    ReplyDelete
  5. Lynda pun pakai YL untuk anak-anak. Sampai dorang tanya, malam ni tidur takde asap ke Ibu :p

    ReplyDelete
  6. WAH BAGUSNYAMIYAK NI BOLEH JADI TERAAAAPI MENENANGKN DIRI

    ReplyDelete
  7. best bget nampaknya caranya, mksh utk informasinya

    ReplyDelete