Having Fun at World Urban Forum in Kuala Lumpur

by - Wednesday, February 14, 2018

Assalamualaikum..

Dah lama tak update blog. Sorry. Busy sangat lately. Busy ngan kerja-kerja study Phd yang belum berkesudahan lagi dan busy dengan event United Nation baru-baru ni - World Urban Forum yang berlangsung 9-13 Februari kat KL Convention Centre (WUF). 

WUF ni dianjurkan oleh United Nation dan Malaysia dipilih sebagai host country untuk tahun ni. Ofis lama tempat aku bekerja dulu yang handle event ni - PlanMalaysia. So, kawan-kawan aku terpaksalah bekerja masa event tu -menjadi secretariat, liaison officer, reporting officer dan macam-macam lagilah post yang diberikan . Nasib baik aku dah tak kerja, so bebas la nak bergerak kesana-sini. Ciaciaciacia (bahagianya rasa)..

 Planning for our city in 30 years time


Reunion dengan Kawan-Kawan Lama

Since aku seorang urban planner (walaupun bekas urban planner), but still i wanna joined that event. banyak benda yang aku dapat belajar and banyak ilmu baru aku dapat. Lagipun dapat jumpa semua kawan-kawan lama, ex-lecturer, ex-bosses, best friend, classmate semua berkumpul kat sana. Kiranya ni event reunion untuk kami gak lah. hahahaha. 

Alhamdulillah, dapat banyak input untuk research aku. Plus, dapat jugak jumpa rakan-rakan seperjuangan yang sama-sama buat Phd , so dapat jugaklah sharing experience masing-masing tentang our phd journey ni. 


WUF ni Event Apa?

WUF - World Urban Forum. Urban = Bandar. Kita hidup dalam bandar. Sesape yang stay kat luar bandar pun, tetap akan ada bandar jugak walaupun kecik kan, biasanya dipanggil pekan. So, dalam bandar ni ada banyak aspek yang perlu kita ambik peduli dan uruskan. Aspek yang paling penting ialah politik. So, isu politik pun turut dikira sebagai salah satu komponen bandar sebabnya melalui politik la decision making dapat dibuat. nak bina jalan raya, perlu ada decision maker. 

So, aspek ekonomi, aspek pembangunan, aspek perumahan, pengangkutan, kemudahan kesihatan (hospital),kemudahan pendidikan (sekolah, tadika, taska), recreation area, place for eldest, pokok-pokok, shopping mall dan macam-macam lagilah, semua tu dikira sebagai aspek bandar yang perlu diberi perhatian untuk merancang pembangunan sesebuah negara. 

Security kat sini sangat ketat. Even nak masuk parking pun polis kena check kereta takut-takut aku bawak BOM. hahahha. Sesapa yang nak masuk Aquaria pun kena ada pas.. Semua pintu masuk ke Convention Centre dan Aquaria dikawal ketat.Aku rasa Aquaria pun tak dapat ramai crowd sepanjang event ni berlangsung sebab leceh nak kena ambik pas bagai..
 
Kids art work kat WUF ni

'Me-Time' 

Since event ni seminggu, dari pagi sampai malam, kitaorang stay kat hotel area KLCC ni. Kawan-kawan aku dapat penginapan percuma kat hotel-hotel sekitar KLCC, so aku squatting je lah kat bilik diaorang. Nak berulang-alik tetiap hari tak larat aku nak redah jem dengan perut yang semakin membesar ni. 

FL stay ngan daddy dia kat rumah. Tapi dia ada lah jugak join mommy datang ke WUF ni, since event ni terbuka kepada public tak mengira umur. 

Jadinya, mommy merdeka kejap la - having a marvelous my 'me-time'. Aku ngan kawan-kawan banyak spend time ngan makan-makan jer. Since kat KLCC dan kawasan sekitar tu kan banyak tempat makan. So, memang manjakan perut la setiap hari. hehe..

 Mexico's Exhibition Booth



 With BFF

 Ni semua my ex-colleagues & ex-superior



 With BFF dari umur 18 tahun ak.k.a my classmate. Pastu jadi officemate. 
And the friendship remain eternally


 FL enjoy giler datang event ni

 Bersemangat si kecik tu, book seat depan tu.. hihi
Tengah tunggu cultural show, performance dari Cambodia


 Ada salsa. dapat jugak release tension jap lepas dah penat perah otak


  
Makan-makan kat Dolly Dim Sum kat Avenue K 
 

Lunch at food court Aquaria KLCC

Pendek kata, aku dan kawan-kawan dan FL memang enjoy sangat-sangat join WUF ni. 
Nanti jumpa lagi kat WUF seterusnya di Abu Dhabi tahun 2020 nanti. InshaAllah..

You May Also Like

5 comments

  1. bagus dpt enjoy wuf disamping dpt jumpa kawan2 sealiran krjaya

    ReplyDelete
  2. Nampak seronok Dan have fun sgt korang

    ReplyDelete
  3. wow
    nampak seronok tu
    alhamdulillah

    ReplyDelete
  4. Wah seronoknya berjumpa kawan-kawan yer. Mesti macam-macam story yang keluar tu

    ReplyDelete