Baby Development at 6 Months Old

by - Monday, September 24, 2018

Assalamualaikum wbt.

Leeya dah cukup 6 bulan pada 10 September 2018 hari tu. 
Dia pun dah start makan solid food. Boleh baca entri tu kat sini - "Weaning Journey : Her First Spoonful". Last week baru dia dapat pergi check-up  6 months kat KPJ Ampang Puteri dengan her paediatrician - Dr Nomee. 


Sampai hospital, dia kena teman mummy breakfast dulu. hihi

 
Alhamdulillah, development Leeya sangat bagus. Grasp skill dia pun dah kuat. Kalau dia pegang baju mummy, memang terasa sangat baju mummy ditarik-tarik. hihi. While lying and sitting, she can easily hold her head erect and turn it from side to side. But at this time, she still cant manage to get from the prone to the sitting position by herself. 

Sekarang dia dah start makan 2 kali sehari - lunch & dinner. Dan dah start makan bubur, campur ngan puri. Berat dia sekarang 7.4 kg dan tinggi 64 cm. Tak lah berat sangat. Tapi bila mummy dukung dia terasa gak lenguh-lenguh lengan ni. So, most of the time, mummy will let her daddy to carry her. hihi.

Masa check-up hari tu, ambil 2 injection vaccines - I-Hexa (Compulsary) & Pneumococcal (PCV) (Optional). Masa Kakak FL dulu pun sama jugak ambik vaccines compulsary yang disarankan oleh KKM dan  vaccines optional, kecuali Rotavirus kami tak ambil. I-Hexa tu gabungan beberapa jenis cvaccines yang aku sendiri pun tak boleh nak sebut. payah sangat sebutannya. hahaha.

Pasal Eczema pada Leeya, Her paed cakap mild eczema jer. So,at this stage her eczema tu kena rawat macam biasa jer macam mana Kakak FL dulu. 

Hari tu juga, Leeya ada buat ultrasound. Ramai yang tanya kat Insta kenapa dengan Leeya. Tapi nantilah k aku cerita, sekarang takde mood lagi nak cerita pasal tu. Stay tunes k. Doakan yang terbaik jer untuk Leeya. InshaAllah, everything wil be fine. 


You May Also Like

1 comments

  1. besar dahh..hihih..kejap jer rasa dah 6 bln kan..

    sis, blh share tak stroller tu brand & harga berapa..tgh cari stroller jgk ni...nak yg 2 way kalo boleh..senang nak tgk baby jeluak ke ape time jenjalan..hihi

    ReplyDelete