Weaning Journey : Her First Spoonfuls

by - Wednesday, September 12, 2018


Leeya already turns 6 months old on last Monday and now, it means that she has step up into the world of weaning. Hence she has started her first spoonfuls yesterday. Avocado puree is her first solid food and it will remain for the 3 days - eating the same food. Remember the 3-days rule! 

 
 


Cara nak buat :
1. Blend avocado.
2. Then, campurkan dengan sedikit EBM.
3. Siap! Ready to serve. But, please check out the food's temperature before serving to your little baby.

 
Alhamdulillah, dia suka sangat puri avocado ni. manis kot, sebab campur dengan mom's milk. Avocado ni still remain sampai esok.  Aku buat siap-siap untuk 3 hari terus, then freeze dalam freezer. Nanti nak makan, penaskan dalam food processor BEABA ni.




Food processor ni Kakak FL punya. Beli 4 tahun elpas masa Kakak FL start weaning dulu. Pastu, elpas dia umur 2 tahun, tersimpan rapi blender ni kat dalam store. Ni skrang baru mommy nak guna balik. Alhamdulillah, keadaannya masih OK dan masih berfungsi dengan baik. 

 
 Lepas habis 3 hari makan avocado ni, nanti Leeya makan carrots puree pula. Aku dah buat siap-siap dan simpan dalam freezer. Nanti nak makan panaskan je. 


Aku simpan dalam bekas dadih. sebab senang, lepas guna terus buang - tak perlu nak basuh-basuh. Jmat tenaga. hehe. Yang dalam plastik EBM tu nak guna masa untuk keluar pergi jalan-jalan. Biasanya kalau weekend kitaorang keluar, so nanti bila nak keluar, bawak je puri yang dalam plastik EBM ni, dan kena bawak juga bowl dan spoon untuk baby makan nanti. 

Happy nya.. A new milestone has begin. Tak sabar nak tengok all the mess and the fuss that she will create soon. hehe..


You May Also Like

10 comments

  1. wah seronoknya leeya dah start enjoy semi solid food

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. Leeya lah seronok dapat rasa makanan. sebelum ni duk asyik rasa susu je

      Delete
  2. Replies
    1. full of nutriens. macam-macam nutrien ada dalam avocado, ada magnesium, ada omega 3 fatty acids, ada iron, potassium, vitamin K, Vitamin C, Fiber , Calsium and etc. It is one of the top five healthiest foods on earth.

      Delete
  3. Replies
    1. Tak de rasa sangat. So bagus untuk introduce pada baby yang tak pernah makan apa-apa. nanti kalau ada rasa, takut baby jadi takut nak makan pulak

      Delete
  4. mesti seronok kan experiment makanan2 untuk baby.. boleh create macam2. tapi mommies kena rajin juga sediakan semua. but for our loved ones mesti boleh punya =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. seronok. hhehe. Nanti CT pun experience benda yang sama juga. hihi

      Delete
  5. kite pun suke avocado nih..buat jus blend ngan susu & ais perghhhh

    ReplyDelete