Weaning Journey : Her First Spoonfuls

by - Wednesday, September 12, 2018


Leeya already turns 6 months old on last Monday and now, it means that she has step up into the world of weaning. Hence she has started her first spoonfuls yesterday. Avocado puree is her first solid food and it will remain for the 3 days - eating the same food. Remember the 3-days rule! 

 
 


Cara nak buat :
1. Blend avocado.
2. Then, campurkan dengan sedikit EBM.
3. Siap! Ready to serve. But, please check out the food's temperature before serving to your little baby.

 
Alhamdulillah, dia suka sangat puri avocado ni. manis kot, sebab campur dengan mom's milk. Avocado ni still remain sampai esok.  Aku buat siap-siap untuk 3 hari terus, then freeze dalam freezer. Nanti nak makan, penaskan dalam food processor BEABA ni.




Food processor ni Kakak FL punya. Beli 4 tahun elpas masa Kakak FL start weaning dulu. Pastu, elpas dia umur 2 tahun, tersimpan rapi blender ni kat dalam store. Ni skrang baru mommy nak guna balik. Alhamdulillah, keadaannya masih OK dan masih berfungsi dengan baik. 

 
 Lepas habis 3 hari makan avocado ni, nanti Leeya makan carrots puree pula. Aku dah buat siap-siap dan simpan dalam freezer. Nanti nak makan panaskan je. 


Aku simpan dalam bekas dadih. sebab senang, lepas guna terus buang - tak perlu nak basuh-basuh. Jmat tenaga. hehe. Yang dalam plastik EBM tu nak guna masa untuk keluar pergi jalan-jalan. Biasanya kalau weekend kitaorang keluar, so nanti bila nak keluar, bawak je puri yang dalam plastik EBM ni, dan kena bawak juga bowl dan spoon untuk baby makan nanti. 

Happy nya.. A new milestone has begin. Tak sabar nak tengok all the mess and the fuss that she will create soon. hehe..


You May Also Like

5 comments

  1. wah seronoknya leeya dah start enjoy semi solid food

    ReplyDelete
  2. mesti seronok kan experiment makanan2 untuk baby.. boleh create macam2. tapi mommies kena rajin juga sediakan semua. but for our loved ones mesti boleh punya =D

    ReplyDelete