6 TIPS Menjaga dan Merawat Pesakit Demam Campak

by - Thursday, October 18, 2018

6 TIPS Menjaga dan Merawat Pesakit Demam Campak | Last week kan Kakak FL kena chicken pox. Sekarang dah sembuh, dah start pergi sekolah dah. Alhamdulillah. Aku ada cerita pasal episod 'chicken pox' KakakFL ni kat entry ini - "Mommy Menjadi 'SUPERMOM' Bila Anak-Anak Demam".
   
Alhamdulillah so far chicken pox tu belum menunjukkan tanda-tanda untuk berjangkit dengan adik dia - Leeya. Leeya sekarang umur 7 bulan. masih kecil lagi. Masih fragile. Risau juga aku kalau dia turut terkena demam campak ni. Tapi Alhamdulillah Leeya sihat walafiat. 

Kakak FL kena campak pun tak teruk. Kat muka dan kepala langsung tak naik campak, kat kaki pulak sikit sangat. Yang banyak nya kat badan jer. So, tak adalah gambar masa dia campak ni sebab tak obvious sangat, sama jer macam hari-hari normal. Dia pun tak cranky , aktif macam biasa dan selera makan pun tak berubah, berselera je makan makanan yang dia suka. 


Ok, hari ni aku nak share TIPS Menjadi Anak-Anak Yang Menghidapi Demam Campak atau Chicken Pox.


TIPS Menjadi Anak-Anak Yang Menghidapi Demam Campak atau Chicken Pox:

1. Kuarantin anak-anak yang sakit didalam rumah saja. Jangan keluar te tempat-tempat awam especially tempat yang ramai kanak-kanak macam playground.

2. Jangan bagi terkena air hujan sebab air hujan ada bahan kimia. Nanti campak tu makin teruk.

3. Jangan minum air kelapa di awal-awal kemunculan campak. Nanti bila campak dah nampak tanda-tanda nak sembuh, baru boleh bagi air kelapa. Tapi Kakak FL langsung tak diberi minum air kelapa ni.

4. Towel dan pakaian pesakit campak direndam dengan air panas sebelum dibasuh. Nak basuh pun kena asingkan dengan pakaian lain.

5. Kalau boleh pisahkan tempat tidur pesakit campak ni dengan orang-orang sihat especially baby atau ibu yang sedang hamil sebab takut berjangkit. 

6. Sapu lotion/cream yang diberikan oleh Doktor Bertauliah untuk mengelakkan anak-anak berasa gatal.


Aku harap perkongsian ini dapat membantu parents yang ada anak-anak yang sedang menghidap penyakit demam campak ni. Last but not least, thank you so much for reading.

You May Also Like

4 comments

  1. teringat waktu kena campak, tengok iukut tingkap je orang main haha

    ReplyDelete
  2. bagus tips ni boleh jadikan guide kalau ada yg terkena campak nanti

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you mama sebab sudi baca dan drop komen

      Delete