Leeya Dah Makan Nasi

by - Sunday, December 23, 2018

Sejak Leeya berumur 7 bulan, aku perasan dia dah tak berminat dengan bubur dan makanan-makanan yang diblend. Masa tu aku susah hati jugaklah, sebab dia ada buat drama tak nak makan. Dia nak makan nasi. So, mommy pun buatlah nasi lembik kat dia. 


Masa tu dia tak de gigi lagi, jadi risau jugaklah untuk beri dia makanan solid atau bagi makan nasi. Actually nasi lembik pun dia tak suka. Aku campurkan dengan serbuk ikan bilis, dia tak nak. Campur dengan butter pun dia tak nak, makan dengan ayam pun tak nak.So, aku hanya campurkan dengan puri, baru OK.

Sekarang dia dah 9 bulan, dah tak nak langsung makan nasi lembik. Kalau bagi dia makan nasi lembik, dia luahkan jer. So, aku try bagi dia makan nasi yang kakak dia makan. Berselera betul dia makan, sampai habis 1 mangkuk. Since then, setiap hari, Leeya makan nasi berlaukan apa yang Kakak FL makan. Kakak FL suka makan sup, So, Leeya pun banyak makan nasi dan sup la. 

Cumanya, bila masak sup tu, sebelum letak garam, aku akan asingkan portion untuk Leeya dulu, then baru masukkan garam sikit, pastu terus tutup api.

Contoh : Ini nasi + sup ikan


So, sekarang aku dah tak masak nasi asing untuk Leeya. Dia makan nasi pejal yang kami makan tu. Ikan dan ayam pulak aku tak blend, aku hanya hancurkan dengan tangan dan gaulkan dengan nasi. Sayur je aku blend sebab Kakak FL tak suka makan sayur. So, terpaksalah diblend sayur tu supaya dia tak tahu akan kewujudan sayur dalam nasi dia. hehe. * Sorry Kakak*.

Kalau makan ikan, antara ikan - ikan ni aku bagi kat Leeya - ikan kembung, salmon, ikan tenggiri , ikan siakap dan ikan bawal. Ikan bilis dia tak suka. So makanan dia tak rasa masin la. Alhamdulillah!, dia tak allergic pada ikan.

Leeya sangat suka makan nasi ayam. Nantilah aku share resipi nasi ayam untuk baby. Tapi berbeza dengan Kakak, sangat suka makan mac & cheese dan spaghetti, Leeya pulak langsung tak suka makan Italian, dia cuma suka makan nasi jer setakat ni. Betul-betul lidah melayu. Good job gurl! Senang kerja mommy nak main masak-masak.

You May Also Like

0 comments