Kuih Jala Emas - Kuih Tradisional Terengganu

by - Friday, September 20, 2019

Ini antara kuih favourite aku - kuih jala emas. Bentuknya macam roti jala. Tapi ia memang kueh, bukan roti.. 

Actually, kuih ni berasal dari Negeri Kelantan.. 

Zaman dulu-dulu, rakyat marhaen macam aku tak dapat nak makan kuih ni.. Sebab Mahal. Hanya golongan bangsawan dan orang-orang kaya jer mampu beli sebab mahal sangat. 

Kuih ni manis giler... Kalau makan banyak sangat boleh dapat kencing manis.. So, jangan lah makan banyak-banyak dan jangan makan selalu kalau tak nak masuk hospital =))





Satu bekas taufufa ni harga dia RM 6. 1 bekas ni boleh share makan 2 atau 3 orang. Tak larat nak habiskan sorang-sorang sebab manis sangat. manis tapi sedap.. 

Setiap kali aku balik terengganu, confirm aku akan beli kuih ni bawak balik KL =))

You May Also Like

11 comments

  1. Pernah dengar tapi tak pernah makan lagi.

    ReplyDelete
  2. lame xmkn kuih jala emas ni..
    sedapnyeee terbyg2 rasa kuih ni..

    ReplyDelete
  3. teringin sangat nak makan, tak pernah lagi merasa ni hehe :) kak AJ follow sini #282 Happy blogging DP

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thank you kak Folow sini... cuba lah makan. tapi kena beli kat terengganu atau kelantan jer

      Delete
  4. Replies
    1. a'ah sedap sangat. tapi janagn makan banyak nanti dapat penyakit pulak. hehe

      Delete
  5. teringat masa mengandungkan anak kedua akak, nak sangat jala emas ni.. hee~ bila dah dapat, gumbiranya hati..

    ReplyDelete