Berusaha Untuk 'Wean-Off' (Bercerai Susu)

by - Saturday, September 26, 2020

 

Leeya sekarang dah besar, dah masuk fasa  Toddler. Umur dia sekarang 2 tahun setengah. 

Dah pandai mengamuk sekarang (tantrums). Berbeza dengan Kakak Fl dulu. Kakak FL dulu tak mengamuk, hanya pandai mengamuk bila Mommy mengandungkan Leeya, sebelum tu dia sangat behave dan sangat-sangat baik - good and easy baby. 

Tapi takpe, setiap anak itu berbeza. So, we as mothers have to be patient and enjoy the beauty of being a mother 😊. 

Ni sekarang Leeya dah umur 2 tahun lebih, tapi sampai sekarang masih lagi breastfeeding. Dah beberapa kali aku cuba nak stop - nak wean-off, tapi sampai sekarang masih lagi tak berjaya.

Errmm. Kakak FL dulu umur 2 tahun dah stop dah. 

Ni Leeya extend lebih dari 2 tahun. Mommy tak cukup kuat. Mommy tak tahan dengar dia menangis. Tambah pulak, bila aku penat, bila anak tengah menangis waktu tengah penat tu, so bagi jer la. Sebab penat. Penat dengan diri sendiri dan dalam masa yang sama penat nak melayan ragam dia. huhu. 

Lepas ni, aku nak cuba berusaha untuk wean-off. Hopefully berjaya la. 

You May Also Like

19 comments

  1. InshaAllah boleh.Anak buah PC mamanya nerjaya stopkan 2 minggu je..lepas tu kemaruk semula..

    ReplyDelete
    Replies
    1. anak sulung saya dulu pun 2minggu jugak. tapi leeya ni agak susah. huhu

      Delete
  2. InsyaALlah moga dipermudahkan

    ReplyDelete
  3. Samalah.. Penat sebb si adik tak wean off lagi.. Ehehhe

    ReplyDelete
  4. PETUA DULU2 SAPUKAN JADAM JE..JADAMKAN PAHIT SEKALI TERASA XMAU DAH LIYA

    ReplyDelete
    Replies
    1. jadam?? oh ye ke? thanks Kak Pi for the suggestion

      Delete
  5. semoga dipermudahkan urusan wean off ;)

    ReplyDelete
  6. Semoga berjaya sis. Pernah dengar mak bagi petua kat kakak2, sapu asam jawa atau serbuk kopi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dah sapu asam jawa. ok lah dia tak nak, pastu nanti esok dia minta balik. huhu

      Delete
  7. manja nie.. tak pe nnt dia akan slow putus susu tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang manja sangat-asngat fiza. bagus manja ni. tapi mommy dia lah yang penat

      Delete
  8. anak2 ammi so far ok sbb awal sangat ammi sendiri yg stop bagi. malas level apa ntah ammi ni.

    petua mama ammi.. dia dulu letak je apa2 benda kat nenen tu masa anak tu mintak. (letak coklat, sos tomato) jadi bila anak tu nampak nenen tu mcm kotor dia pun geli nak hisap.

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah try letak macam-macam tapi tetap juga tak berhasil

      Delete
  9. Kawan saya letak minyak angin. Berjaya katanya. Cuba try kak. Tapi kena tahan pijar

    ReplyDelete