Thursday, 22 January 2015

Travel :: Jalan - Jalan Vienna - Part 1



Trip : Februari 2014

Vienna, ibu negara Austria. Aku kesini naik flight dari Amsterdam guna KLM Airways. Kat Austria ni Bahasa Ibunda depa ialah Bahasa Jerman sebab negara ni sebelah dengan Jerman. Bila dieorang sapa aku, dieorang guna Bahasa Jerman, aku pun terganga "Arrrrrrr", then dieorang baru guna Bahasa Inggeris. Kat sapa-sapa pun, dieorang akan guna Bahasa Jerman dulu as 1st language. Kalau ko tak paham, baru dieorang translate, tak kira lah muka ko macam Mat Bangla sekalipun, dieorang tetap akan guna Bahasa Jerman dulu. Berbelit gak lidah aku nak sebut satu-satu word tu..

Vienna sangat terkenal dengan mozart. So, people called it as "A city of mozart". Kalau sesiapa yang minat muzik, elok la datang ke Vienna, sebab boleh belajar banyak benda pasal muzik kat sini. School of Music kat sini sangat famous, boleh dikatakan paling famous kat  Eropah. The history of music and the art of music semuanya boleh belajar kat sini. Siap ada Muzium Muzik lagi kat sini. So, aku suggest kat Siti Nurhaliza & Yuna, silalah datang sini. Dieorang tak baca blog aku ni. Jadi, korang tolong sampaikan kat dieorang k.

Bila berjalan kat Bandar Vienna ni, banyak orang promote untuk teater / show mozart kat sini, show tu kat Opera House. So, rugi lah kalau tak tengok show tu kat sini. Bukan senang, sebab kat tempat lain tak ade wooo. Macam tengok kat Istana Budaya la gitu. Aku hari tutak tengok pun sebab tiket bapak mahal, dalam 50 euro, kalau convert duit kite dalam RM 250 seorang. Mana aku nak cekau duit sebanyak tu semata-mata nak tengok teater musikal. Owwhh!! tidaklah, banyak benda lain lagi aku nak buat dengan duit RM250 tu.. 

Lagi satu, Vienna ni terkenal dengan agama "Jewish". Dikatakan, Vienna ni tempat "The Father of Mary" (Ayah kepada Maryam atau Datuk Nabi Isa). So, history kat sini sangat terkenal dengan artifak-artifak peninggalan zaman Ayah Maryam.

Aku ke sana selama 3 hari. Then, after that aku ke Istanbul pulak. Sepanjang kat Vienna 3 hari ni, aku sempat la pusing 1 bandar. Mod pengangkutan aku kat sini ialah Tram, Bas Hop On Hop OFF dan Subway atau orang kat sini panggil "U-Bahn".

So, ni aku jamu dulu Part 1 gambar-gambar area Vienna, nanti aku sambung pulak dalam Part 2.

Bangunan Parlimen


Nak ke Bangunan Parlimen ni, naik U-Bahn (Line U2) berhenti kat stesen "Rathaus". Atau naik tram No.2 & 46 menuju ke Ottaking, then stop kat di stesen "Parlament"


Shopping district in Vienna
Nak ke shopping district ni, naik U-Bahn (Line U1 / U3, stop kat stesen "Stephansplatz"

Opera House Vienna
Nak ke sini, naik U-Bahn (Line U1), stop kat stesen "Karlsplatz", then exit ke Opera House. Atau naik tram No.1,2,62,71 berhenti kat stesen "Kartner Ring"




 Pusat Bandar Vienna
Nak ke Pusat Bandar ni senang jer, naik je U-Bahn dan berhenti kat stesen "Karlsplatz"

 Kereta Kuda kat Vienna. Mahal gak harga ni dalam 20 euro


Riesenrad - giant ferris wheel
Nak datang sini, naik Tram No.0 & 5 dan U-Bahn Line U1 & U2, berhenti kat stesen Prater


 Kunst Haus Wien - Museum Hundertwasser
Aku suka bangunan ni, unik dan pelik sebab tak ade simetri. Memang betul-betul art. 
Nak ke sini, naik Tram No.1 & O, stop kat stesen "Radetzkyplatz"



House of Music

Padlock - Lambang Cinta Abadi
Padlock yang dikunci kat atas jambatan macam ni memang famous kat negara Barat. Dieorang tulis la nama dieorang (ko & pasangan ko) kat atas padlock tu & lock kan kat tiang macam kat dalam gambar. Kunci tu ko sendiri pegang. Ibaratnya love ever lasting gitu. JIka padlock nya terbuka, means cinta dieorang akan musnah, tak kekal lama.. Gitu la.
Gambar ni kat Stadpark




Stadpark - Taman Negeri
Nak datang sini, naik U-Bahn  (Line U4) stop kat station "Stadpark"

Tram - one of the transportation mode in Vienna

Kalau nak pergi ke Bangunan Parlimen, naik tram berhenti kat station ni .
Ini signboard station kat sana



 The Kunsthistorisches Museum - Museum Sejarah Vienna
One of the world's largest and important museums.
Nak datang sini, naik U-Bahn (Line U2, berhenti kat stesen "Museumsquartier" atau Line U3 stop kat stesen "Volkstheater". Naik tram pun boleh jugak, tram No. D, 1, 2

 



The Naturhistorisches Museum. 
Located in front of Kunsthistorisches Museum



Ok. itu saja... Nanti kite jumpa kat Part 2 plak k..
Thanks for reading

39 comments:

  1. Ooohhhh..baru saya tahu fakta tentang " The Father of Mary" tu...igt kan kat Italy..hihihih

    Naik tak kereta kuda tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Daddy ziyyad ; kat Italy terkenal dgn Vatican City. Saya tak naik kereta kuda tu sebab dah naik kat Amsterdam

      Delete
  2. viena ni bandar lama n bersejarah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paridah ;a'ah, bandar lama kak. Dari zaman ayah Maryam lagi sah wujud kota ni

      Delete
  3. Seronoknya dapat pergi jalan2 kat tempat orang:D.

    Mozart tu seorang genius dan savant. So, no wonder dia sangat berpengaruh dan compose 600 lagu sejak umur 5 tahun. Nak nangis dengar banyaknya lagu beliau cipta

    Ingatkan katolik agama majoriti diorang. Pasal saya selalu fikir negara eropah mostly katolik. Hihi. Nak jugak pergi melancong kat tempat camni hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nur nabihah ;banyakknye dia cipta lagu.. patut femes giler

      Delete
  4. wahhhh... bestnya!!! eropah memg negara yg cantik utk dilawati dan dinikmati keindahannya kn. hopefully one day saya bjaya ke sana juga =)

    zinziemeewah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Norsalihah ; inshaAllah someday awak dpt ke sana. Saya doakan

      Delete
  5. seronoknya kalau dapat naik kereta kuda tuu. heheh :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nani: yup. Seronok nakk kerete tu.. pusing pusat bandar vienna

      Delete
  6. aaa jeles nih! fasha pasport pun tak penah buat. kesian kan T_T

    ReplyDelete
  7. Salam

    kat negara eropah kebanyakkannya guna style yg sama kan... diorang akan sapa dengan bahasa tempatan, dah takleh cakap baru tukar ke Inggeris... ada orang cakap kalau beli apa2 pun better cakap melayu jer... nanti diorang akan tukar bahsa diorang...

    pasal Siti ngan Yuna... nanti saya info kat diorang, saya kena diorang (diorang tak kenal saya... uwaaaaaa)

    Oh yer ker tempat agama Yahudi... ni kes yg lari masa perang dunia ke dua agaknya... Vienna pernah kena kepung dan kena tawan ngan Turki tapi berjaya dibebaskan... pasal teater muzikal tu... tengok kat KL lah... harga kat KL pun meletop2 jugak... ngeeeeee!!!!

    Gi Vienna tak pegi Istana Prresiden dia ker?? tu salah satu Istana yg paling cantik di dunia tu.... dulu Empayar Austro Hungary ni luas betul tapi runtuh selepas perang dunia pertama...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok . Thankz tlg sampaikn kt ct n yuna. Hehe.. Istana tu saya tengok luar jer, kat dalam (interior design) memang cantik sangat2 tapi saya tak masuk sebab tiket mahal.. hehe

      Delete
  8. cantik dan nampak tenang.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aiza, cantik.. bangunan die cantik ngn architecture yg super awesome

      Delete
  9. salam, he..he.. kunjungan balas...
    mahal ya tiket teater tu. hmm.. kalau saya pon akan skip byr rm250 tu..he..he.. di vienna x aa bus hop on hop off ke...? unik tol bngunan museum hundretwasser tu (betol ke eja ni..?) x pnh tngk bangunan rupa tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farikica ; tq sebab baca blog ni.. kat vienna ade hop on hop off bus tu, nanti saya crite kat episod akan datang k.. btw, bangunan tu unik sangat kan, very the art gitu

      Delete
  10. Bangunan kat Europe ni hampir sama aje kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Scdha ; a'ah sama jer mana2 pun, lebih kurang je bangunan die

      Delete
  11. Kiranya ni bandar seni lah kan,..DP naik tak kereta kuda tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Farrah; yupe bandar seni awk. Jurusan seni even muzik ke atau architecture memang femes kat sinj

      Delete
    2. CT tingin nak naik kete kuda tu.. kalo E20 rasanya nak naik gak kot ehehe.. bleh feeling2 cinderella..

      Delete
  12. Sungguh menarik seni architecture mereka. Unik kalau nak dibandingkan M'sia sini yg simple saja. Kelihatannya juga sangat santai tidak sesak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kakzakie, mrmang tak sesak langsung kak. Dieorang banyak naik public transport

      Delete
  13. salam kenal dari kaknoor DP, singgah follow sini tertarik dengan gambar2 yg cantik, suatu hari kalau ada rezeki boleh lah kaknoor pun jenjalan ke sini jugak..

    ReplyDelete
  14. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  15. kelakar statement nih "So, aku suggest kat Siti Nurhaliza & Yuna, silalah datang sini. Dieorang tak baca blog aku ni. Jadi, korang tolong sampaikan kat dieorang k."

    sis JM sendiri pun x pernah jumpa dorang camna nk tolong heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jm.. hahaha,.. takpe tak jumpe, kalau terjumpe bagitau k.. hege

      Delete
    2. Saya tumpang gelak kat sini :D

      Delete
    3. huhu diorang mana layan duduk mesia.. Yuna layan obersi ehehe..

      Delete
  16. wahhh akk, bestnya jalan.... Kunst Haus Wien tuh memang betol2 artisticlah.... unik sangat... :D suke entry ni, ceritalah lagi :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Siti : sangat berseni kan bangunan tu, saya pun suke. Kat vietnam pun ade satu bagunan ala2 mcm ni gak, mcm alice in wonderland.. entry ni akn disambung di part 2.. sabaaar ye dik.. hehe

      Delete
  17. seronok nya dapat jalan2 di Kota bersejarah nih, nanti nak dengar muzik mozart. nama pun sounds bezt jer. hehehe

    saya singgah sini ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Finn: tq singgah sini,, best musik mozart tu, tenang je dengar. Try la

      Delete
  18. #sitinurhalizabacasini #yunabacasini hahaha.. ok luna ta dah tolong hashtag nanti dorag bace... hihi..

    ReplyDelete
  19. CT mula baca dari sini..

    klasik sungguh haih bandar ni.. CT tak pernah masukkan vienna dalam list..
    maybe kalau ada rezeki melimpah ruah bolehlah pergi kan.. cantik. suka building yang ada efek2 rustic n lama-lama ni.. rasa cem zaman dedulu..

    hehe CT pun tanak tengok show jugak.. jenis tak appreciate sangat benda2 tu semua. balik malaysia pasang cd joget zapin dahlah ehehe..

    ReplyDelete
  20. CT ada fm bangunan parliment tu.. ada orang kasi ehehe..
    besar tulis vienna padahal tak tahu pun bangunan ape..
    tengok ni baru tingat eh nilaa bangunan fm tu..

    ReplyDelete