Monday, 2 March 2015

Travel :: My Accommodation in Vienna

Masa aku gi Vienna hari tu, aku duduk kat Suite Novotel.
Dulu, kalau travel sorang-sorang, aku prefer untuk stay kat backpacker hostel atau guesthouse, murah sikit tapi bila dah berdua ni, en.suami tak suka duduk kat tempat backpacker, die lebih prefer untuk duduk kat bilik hotel. More privacy for both of us. Tak kisah lah, janji kami mampu bayar. Accommodation kat Vienna ni mahal. Kalau budget hotel pun, 1 malam hampir RM 300, lebih kurang 60 euro untuk satu malam. Sebab currency euro kan tinggi.

Biasanya bila travel, hal-hal booking hotel & transport aku langsung tak ambil peduli, aku serahkan bulat-bulat pada en.suami sebab dia lebih arif dan rajin tengok promo-promo kat internet. So, untuk Vienna hari tu, kami stay kat Novotel. Masa booking tu ada promotion, so dapatlah 1 malam dalam RM 270. Not bad.. Suite Novotel kat sini, 3 star jer. Booking guna booking.com. Kalau korang perasan, booking.com lebih murah offer harga dari agoda, tripadvisor, trivago atau lain-lain website.

Kenapa pilih Novotel? Sebab dalam bilik tu ada microwave, senang untuk panaskan makanan yang dibawak dari Malaysia & boleh masak nasi... Dan lagi satu, dekat sangat dengan subway station & supermarket nak beli groceries, cross jalan je, dah sampai..


Suite Novotel

In front of the hotel

Having my breakfast. Breakfast is complimentary for 2 persons


Tempat makan (Breakfast)


The lobby

Reception

Snack & coffee available 24 hours daily, Free of charge

Ada laundry. Free of charge. Lepas basuh, terus keringkan dalam dryer. Sabun basuh boleh mintak di kaunter front desk, juga FOC.. Lepaas kering, boleh terus iron kat situ.

Ada massage chair sementara nak tunggu baju siap dibasuh

In addition, Suite Novotel ni ada disediakan gym & children's playroom.

More info ; http://www.suitenovotel.com/
TQ for reading !

23 comments:

  1. sewanya mahal sikit jer tapi nampak ok sgt..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sewanya murah sikit la kak.. kurang rm30

      Delete
  2. sama mcm sy. kalau travel dgn kawan2 memang ambik hostels, tapi bila dgn keluarga, hotel yg dituju :) lebih selesa, dah semestinya.

    ReplyDelete
  3. Ini my advice laaa... Kalu booking pakai booking.com ni.... Sebaik2nya... Lepas je booking... Terus contact pihak hotel tu secara direct untuk confirmkan yang hotel tu betul2 terima booking number kita atau tak... Booking.com berbeza dgn agoda sebab beza charge confirmation... Have to aware and be careful..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ss; yupe betul.. selalunya kami buat mcm tu la.. sebab kalau pergi hotel2 mana 2 pun, memang book guna booking.com jer sekarang even dalam malaysia

      Delete
  4. selalunya hotel under novotel memang okay.. CT duduk kat novotel jugak dulu..
    jujur cakap CT pun tak minat hostel bekpek.. tapi itu yang murah nak buek cem mano..
    kalo kaya memang every night kat hilton ehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ct, tpt bacpacker tu murah dan sangat2 selesa.. bersih and servis tip top, tu kite suke tu

      Delete
  5. by the way akak DP.. CT dah received ur parcel and i was shocked.. i tot DP nak send token yang cute2 aje that would be great enough for me..skali bukak adus.. terkesima *dramatic kan*

    tho the size is small but it fits. cuma sendat sikit but its a motivation for me..
    nak kuruskan lagi badan =') tak tahulah nak express gratitude macam mana.. sbb x sangka but im thankful sangat. sukaaaaa kaler merah yes DP gojes kasi kaler merah ehehehe..

    plus.. blog CT ada sikit prob due to some changes..
    maaf kalau sekali sekala lambat datang menjenguk.. more travel entry please =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dah terima... itu je sourveniour yang tinggal from australia trip hari tu. Lepas ni nak kene beli lagi banyak sourveniour ni

      Delete
  6. Not bad facilitiesnya. Berbaloilah dengan apa yang dibayar kan,...

    ReplyDelete
  7. bestnye..seswai ngan harga

    http://kucenmaster.blogspot.com/

    ReplyDelete
  8. Salam kenal, DP..
    Nampak ok juga facilities kat Novotel tu..
    Anyway, thanks ye.. (entri low lying placenta) :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalamnurul ..ok2.. hope exercise dapat memudahkan nurul bersalin nanti

      Delete
  9. Salam. Hee sungguh seronok ke vienna yg sejuk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasslam. 3 lalat , terima kasih singgah sini.. yupe vienna sejuk, best..

      Delete
  10. eh, banyak gak kelengkapan dia eh. bagus2.... bestnya dapat g vienna. xtahulah dapat jejak ke tak ke sana

    ReplyDelete
  11. Berbaloi lh dgn harga dia kak. Semua adaaa.

    ReplyDelete