Thursday, 14 May 2015

Baby Tak Nak Makan - Part 2 : Counseling with Dietitian

Sambungan dari Part 1..

Setelah puas berusaha, berusaha, berusaha dan berusaha..
Setelah puas pujuk, pujuk, pujuk, pujuk dan memujuk..
Semuanya menemui jalan buntu...
FL tetap tak nak makan.. Dia tutup mulut rapat-rapat..
Kalau ada makan pun, dia makan buah (fruits) je, tapi tu pun sikit jer..
Pernah sekali dia makan quinoa sampai licin pinggan (and yes, she loves quinoa so much), tapi itu pun sekali jer lah.. Pastu dah tak nak dah..

Huhuhu..
Risau sangat sebab anak tak nak makan, nanti berat badan lagi turun...
Puas meng 'google ', tengok pengalaman orang lain...
Macam-macam tips aku dapat dari hasil google..

Antaranya, bagi mandi dengan air daun kaduk atau daun kucai (bilas selepas mandi, tak yah lap) untuk 3 petang berturut-turut..
and yet, aku buat.. GAGAL

Lepas tu, tukar menu hari-hari.. and yet GAGAL

Dan macam-macam lagi lahh.. semuanya menemui jalan buntu..

And aku terpaksa merujuk hal ni ke dietitian

Aku buat appointment untuk sesi counseling dengan Dietitian , Hospital Gleneagles..

Masa call dieorang through phone pun, dieorang sangat peramah and sangat helpful..

So, masa jumpa tu, dia Tanya detail la apa yang Fl makan sebelum ni and die Tanya punca FL tak nak makan, and of course aku cakap sebab dia nak tumbuh gigi, but lepas tumbuh gigi tu die terus tak nak makan..

After 1 hour counseling, end up, dia buatkan Diet Plan untuk FL..

Diet plan ada dicatatkan jam berapa FL kene makan dan kene makan apa..

Tips nya - kene bagi anak makan sendiri, jangan suap kan die.. Bila dah anak dah bosan, baru suapkan die...

 

So, aku ikut jer jadual tu, and bagi FL makan sendiri, guna pinggan kaca yang aku dan ayah dia guna.. Alhamdulillah dia makan.. Hari pertama nangis-nangis la jugak. Hari kedua makan sikit, hari ketiga, makan banyak sikit, hari keempat, dah start makan banyak..


Ini meals Fl hari-hari. So, setiap hari aku akan buat meal plan ni untuk meal esokkannya sebab aku ni cepat lupa kalau tak tulis cegini.... Setiap hari stickty notes ni akan bertukar..


Thus, FL kini dah makan  =)) Alhamdulillah..... Thanks GOD..

10 comments:

  1. Alhamdulillah...Selera FL dah kembali. Maknanya FL nak makan sendiri yerp ☺

    Memang risau kalau anak tak nak makan ni. May daughter yg 5 tahun pon kurang makan. Susu jer kuat. Nak kena buat diet plan macam ni jugak kot.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah dah ade selera die.. Try la fiza buat diet plan mcam tu, mana tahu menjadi

      Delete
  2. Alhamdulillah FL dah nak makan..memang risau kan kalau baby taknak makan..sebab rasa macam badan diorang tak cukup zat..

    ReplyDelete
  3. Syukurlah FL dah kembali berselera. Mesti pening kepala Intan si FL tak nak makan kan,..

    ReplyDelete
  4. bukan senang nk besarkan anak kan...besar sungguh pengorbanan seorang ibu..klau anak x selera mkn mmg susah hati

    ReplyDelete
  5. bukan baby mmg akan ada one phase yg dia tanak makan sngt ke ? if im not mistaken.. mmg ada gitu. ada yang x lalui process ni sbb slera mmg besar..

    apa2 pun syukur FL dah nak makan hehehe.. jadi anak solehah tau FL =)

    ReplyDelete
  6. Replies
    1. kalau tak silap, masa ni umur FL dalam 11 bulan macam tu la..

      Delete
  7. anak sy 9 bulan.dah 23 hari x nk mkn.mcam2 cara sy buat
    dye tutup mulut rapat2.
    dan sy dah cube bg dye mkn sendiri tu pn dye x nk.
    ape saje yg namnye makanan sume ditolak.
    dye aktif cume x nk mkn n bergantung pade susu badan je.
    sy mang dah buntu dan give up.sume nje jd lpas dye baru chat dari demam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahh! i felt it too babe.. my baby start tak nak makan after recovering from fever...she just drink milk all day long.. and after consult with dietitian, she start to eat but makan sikit sangat up until now...

      Skrang ni die dah makan la tapi makan sikit, die depends banyak kat susu. so i gave her Pediasure - sebab pediasure complete with nutrients, ade carbohydrate, ade protein, ade vitamin, ade fat, ade calsium and others as well..

      So, my advice o you. dont ever giver up... pujuk je dia makan... Try jangan bagi susu bile dia mintak.. jarakkan susu tu setiap 3-4 jam,, bagi die makan dulu walaupun sangat sedikit. Biar jer die nangis, lama-lama die akan tahu & faham, yang die kene makan kalau lapar, bukannya minum susu.. Kalau kite layankan tangisan die tu, die pun faham gak, kalau die menangis mesti dapat susu... hehhe.. So, as a parent, kite kene bertegas..

      Just my 2 cents..

      Delete