Wednesday, 10 August 2016

5 Perkara yang Kite Kene Bersyukur Setiap Pagi

Assalamualaikum wbt. 

U oll apa khabar hari ni? Sihat?
Aku ok jer setelah seminggu menjaga anak kesayangan yang terkena cirit-birit + demam akibat berjangkit Rotavirus dari school.. Hari ni Alhamdulillah die dah sembuh & mummy pun boleh pergi school jugak..

Ok, hari ni aku nak share pasal syukur.. - The power of syukur.
Sebab kadang-kadang kite ni (termasuk aku), selalu lupa. 
Bila ade nikmat sikit, mulalah lupa itu ini.

Kadang-kadang jugak ada kalangan kite ni mengeluh sebab apa yang die nak belum dapat-dapat lagi.
Contohnya ade orang nak kerete besar, tapi tak dapat lagi, ade orang nak gaji besar tapi tak dapat lagi, ade orang nak pakai handbeg Louis Vuitton tapi tak dpt lagi, ade orang nak anak, tapi tak dapat lagi and ade orang nak kahwin, tapi tak dapat kahwin lagi sebab belum ade lagi rezeki untuk bertemu jodoh..

SO, bile tak dapat itu ini , apa yang dihajati tak dapat-dapat lagi, and kite sibuk duk persoalkan orang lain dapat itu , dapat ini, kite sellau bertanya "kenapa aku tak dapat sedangkan aku lebih baik dari die?"..

SO, apa kata kite muhasabah diri kite, tengok cermin, tanya kat diri kita, apa yang kite dah buat selama ni.. Adakah kite dah berterimakasih ke kat Allah swt yang tak putus-putus bagi REZEKI kat kita selama ni yang kite sendiri pun tak sedar. Kita lupa dengan rezeki yang "sedikit" yang Allah swt dah bagi pada kite, langsung tak ucap terima kasih atau istilah lain - bersyukur, pastu ade hati pulak nak minta bende yang lagi besar kat Allah swt.. 

Dah kalau bende yang sikit atau kecik pun, kite susah nak cakap terima kasih, ko ghase Tuhan tu nak bagi ke bende lagi BESAR?????  So, ni aku list kan 5 perkara "kecik" yang kite kene ucap TERIMA KASIH kat ALLAH SWT setiap hari..


#1. Bangun Pagi
http://www.fredericpatenaude.com/images/16105994.jpg
Bila kite bangun pagi, kite kene bersyukur sebab kite belum lagi mati masa kite tido semalam. Then, Allah swt masih lagi beri kite OKSIGEN untuk kite bernafas hari ni. So, korang dah ucap "Alhamdulillah" belum?

 
#2. Tengok anak-anak, suami or isteri 
https://i.ytimg.com/vi/ntT3MFPFBwk/hqdefault.jpg
Bile bangun tido kite tengok suami or isteri (untuk orang yang dah berkahwin), and tengok anak-anak (kalau dah ade anak), Syukur sebab dieorang masih lagi bernyawa & menceriakan rumah kite. Kalau dieorang tak ada hari ni, dieorang dah meninggal dah. So, syukur pada Allah swt kerana masih lagi meminjam orang-orang hebat ini untuk kite. Ayuh, ucap Alhamdulillah.


#3. Jalan kaki pergi kerja
https://www.tellwut.com/uploads/media/image/64523e1422033870o1568.jpg
Pagi-pagi, lepas bersiap, kite terus jalan kaki pergi kerja. Even korang pergi kerja naik kereta, tapi korang kene menapak jugak at least 5 langkah dari bilik tido kalian untuk naik kereta tu. Syukurlah korang masih lagi diberikan SUMBER REZEKI oleh Allah swt untuk menyara anak bini kalian. Cuba tengok, berapa ramai orang yang tak de kerja - yang masih mengganggur or kene buang kerja. At least korang ade jugaklah "periuk nasi" untuk bagi keluarga kornag makan nasi hari-hari. Ucaplah Alhamdulillah walaupun gaji korang tak besar macam Perdana Menteri.


#4. Sarapan Pagi
http://www.islamabadsnob.com/pancakes-best-breakfast-places-in-karachi.jpg
Ade orang sarapan pagi kat rumah. Alhamdulillah sempat untuk makan dahulu sebelum pergi kerja. Alhamdulillah, diberikan kesempatan MASA untuk makan dahlu sebelum memulakan hari yang indah. Ade orang pulak , bersarapan ketika dah masuk ofis.. Walau apapun keadaannya, korang dapat gak makan untuk hari tu. Makanan tu kan rezeki, ade orang langsung tak dapat makan dengan aman& tenang mcm orang-orang kat Syria & Palestin. and ade orang langsung tak dapat makan pagi sebab tak cukup duit untuk bersarapan. So kroang dapat makan ni, at least ade jugaklah rezeki Allah swt bagi kat kornag.. So, ucaplah syukur atas kurniaan makanan tersebut.


#5. Langit warna biru
https://wallpaperscraft.com/image/sky_blue_white_clouds_tenderness_4937_602x339.jpg
Sesudah sampai ofis, korang nampak langit warna biru.. Ye lah, kadang-kadang langit warna gelap sebab hari hujan, atau hari mendung , but hari-hari esok atau hari kelmarin korang dapat jugak tengok langit warna biru tu. It means that, korang masih lagi diberikan penglihatan untuk melihat warna-warna alam. Ade orang langsung tak de rezeki untuk lihat "warna" dunia. Dia tak tahu pun hijau tu macam mana, merah tu macam mana, biru tu macam mana.. Tapi korang tahu jugak bentuk awan tu macam mana, langit membiru tu macam mana. So, bersyukurlah.. 

And lagi satu, langit biru tu menandakan bumi yang korang pijak hari ni masih lagi aman , dan tak ditimpa bencana alam.. So, kornag masih lagi boleh menghirup udara yang nyaman setiap hari. Kalau bumi ni ditimpa bencana alam, mungkin korang masih lagi hidup, or mungkin juga korang sudah mati. So, bersyukurlah pada Tuhan Yang Satu itu..


** After all, buatlah SOLAT SUJUD SYUKUR bila-bila pun korang free, at least sekali seumur hidup pun ok dah menandakan korang bersyukur dengan semua rahmat & nikmat yang Allah swt bagi kat korang selama ni..

Just sharing.. 
A reminder for myself as well..
Hope it benefit others..

Have a good day everybody..
Thanks for reading..

7 comments:

  1. Sungguh kalau nak dihitung terlalu banyak kena bersyukur
    Tapi sekurang-kurangnya yg 5 ini pun ok..

    ReplyDelete
  2. nice sharing ... betul lah , nampak je semua di atas tadi simple ..tapu kadang-kadang kita sendiri terlupa nak bersyukur ... good reminder to all ... thanks dear =)

    ReplyDelete
  3. Kan.... kita ni namanya pun manusia Dorset ada kalanya kita lupa.Kita rasa keta, rumah besar tu aje rezeki Tapi kita lupa bahawa kita sihat dan dapat bernafas ni pun rezeki. Banyaknya nikmat Allah yg kita kecap tanpa tak mampu kita hitung sebenarnya kan....

    ReplyDelete
  4. Terima kasih atas peringatan ini 😊

    ReplyDelete