Wednesday, 3 August 2016

Rindunya Nak Panjat Gunung

Sebelum aku aktif travel, aku aktif suka panjat gunung. Kalau nak gelarkan aku ni HIKERS, tak layak lagi sebab aku belum lagi takluk G7.

Tapi sejak peristiwa hitam tahun 2011 (lepas turun dari Gunung BUBU, kat Perak). Aku dah stop hiking. Aku stop hiking tu, sebab aku kene viral fever.. ANd kene admit masuk hospital 2 minggu. Tapi dalam tempoh rawatan dengan doktor pakar (follow dengan specialist 2 tahun), aku ade gak curi-curi naik Gunung Ledang. And that was the last crest that i've conquered.

And since then, aku aktif travel secara backpacker. (blog lama aku lavenderbackpacker.blogspot.com). Nak travel mewah-mewah tak mampu, so travvel murah-murah jer la...

And skrang ni aku rindu giler nak panjat semula gunung, tapi masa tak mengizinkan..

Antara gunung & Bukit yang aku dah terjah :
1. Bukit Broga, Semenyih
2. Bukit Tabur, Melawati
3. Gunung Korbu, Perak
4. Gunung Gayong, Perak
5. Gunung Besar Hantu, Negeri Sembilan
6. Gunung Datok, Negeri Sembilan
7. Gunung Angsi, Negeri Sembilan
8.. Gunung Bubu, Perak
9 Gunung Tok Wan, Semenyih
10. Gunung Bubu, Perak
11. Gunung Ledang, Johor











Ini semua gambar-gambar kami masa hiking Gunung Korbu & Gunung Gayong dulu... 
Sorry tak de gambar kat puncak..
Pengalaman naik Gunung Korbu memang sangat-sangat fun..
Hiking ambik masa 2 hari untuk sampai di puncak.
2 hari naik, 2 hari turun, so trip ni memakan masa 4 hari.
Mana tak lamanya sebab Gunung ni gunung kedua tetinggi kat Semenanjung Malaysia..
Track die sangat tough..
But after all, i did it. hehe..

Tips untuk begginers:
 1. Start kumpul stamina dulu, pergi jogging regularly, sebab kalau tak de stamina, oksigen tak ade bila naik gunung, korang boleh mati tau..

2. And start panjat bukit yang rendah-rendah dulu macam Bukit Broga..
Then, after that, boleh cuba panjat Gunung Nuang. Sebab Gunung Nuang tak tinggi & trak die cukup lengkap untuk hikers belajar semua selok belok trak gunung...

3. Kalau dah lepas Nuang, pergi la mana-mana gunung korang nak pergi pun..
Best of luck!



13 comments:

  1. Wahhhh, banyaknya gunung yang Intan dah daki! :)
    Kagumlah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaa.. tak yah nak kagum sangatla farrah. org lain lagi hebat

      Delete
  2. Tak sangka kakak tau.
    Lepas ni bolehlah panjat Kinabalu:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. InshaAllah kak. kalau ada rezeki, memang berhajat nak naik Kinabalu

      Delete
  3. banyaknya.. jeles ! lama dah tak panjat memanjat ni..

    first time start panjat memanjat ni, Gunung Datuk... rasa nak pengsan... rasa nak pengsan pun dua kali jugak naik.. lepas tu beratur yang lain.. hehehe

    ReplyDelete
  4. Wajah banyak gunung dp naik.. Macam pak saudara,suka naik gunung.. Kira aktiviti dia setiap bulan

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. sebab minat Cik Ash, so sakit-sakit pun, redah jugak la naik

      Delete
  5. SS mmg x de stamina laa... Gayat pulak tu... Sedih!

    ReplyDelete
    Replies
    1. stamina tu boleh kumpul ss. hehe.. gayat tu tolak tepi, sebab bile panjat ni, kita tak nampak pun bawah, so tak gayatla. hehe

      Delete
  6. hebat2! nak polo la kalu nak hiking lagi next time...

    ReplyDelete
    Replies
    1. erk eleh ..poyo je pijol. patutnya aku la polo ko.. ko kan legend bab panjat gunung ni.. nanti, aku nak ikut ko naik Everest. hehe

      Delete
  7. Assalamualaikum..kita gayat tapi kita teringin nak panjat gunung sebab suka tengok keindahan alam. Hehehehe smpai anak 2 dah. Masih belum berpeluang lagi

    ReplyDelete