Friday, 26 August 2016

The Difference Between Ipad Air 2 & Ipad Pro

First of all, thank you so much yang tinggalkan komen kat entry sebelum ni - "Ph.D - Satu Larian Marathon" ..Thank you for your doa & supports..

****************************


Ipad Pro baru jer launch Mac 2016 hari tu.. Even dah 5 bulan ada kat pasaran, but yet i still wanna write about it ‘çoz ramai jugak lagi yang tak tahu apa beza antara Ipad Pro dengan Ipad-Ipad lain..
Sebelum Ipad Pro dikeluarkan, penggemar Apple beli Ipad Air or Ipad Air 2 (the latest one), and also Ipad Mini.. Ipad Mini ni kecik, screen die kecik. Itu je bezanya ngan Ipad Air..

What is Ipad Air2 & Ipad Pro? 
http://photos.appleinsidercdn.com/gallery/16287-13074-Screen-Shot-2016-03-25-at-113736-AM-l.jpg
Ipad Air 2 macam yang korang tahu la, it is an Ipad or tablet versi Apple. So, die compatible boleh bawak kemana saja & can surf internet by just one click.. Ipad Air 2 boleh guna wifi saja ataupun boleh jugak digunakan sebagai mobile phone.. Maksudnya, boleh buat call & main whatsapp through Ipad..

Ipad Pro pulak, is a next generation of ipad. die ni bukan saja Ipad, tapi die dah macam komputer. Die punya power die dah macam Laptop.. Boleh run macam-macam software pada satu-satu masa, just like a laptop tapi versi ipad (tablet). Kalau laptop, nak kena bawak charger kan, ipad pro ni tak perlu, just boleh connect ngan powerbank kalau habis bateri..

Saiz

iPad Pro ni ade 2 saiz, 9.7” & 12”. Harga berbeza antara duanya. 9.7” boleh jadikan phone , boleh buat call tapi 12” tak boleh guna sebagai phone, so tak boleh la buat/terima call. Ipad Pro ni harga start dari RM 2,699 (tak termasuk apple pencil & keyboard) sehinggalah mencecah harga RM 5,599.
Kalau Ipad Air 2 pulak, harga start dari RM 1,699.

http://store.storeimages.cdn-apple.com/4662/as-images.apple.com/is/image/AppleInc/aos/published/images/i/pa/ipad/pro/ipad-pro-select-scene3-center-201603?wid=577&hei=597&fmt=png-alpha&qlt=95&.v=0ZtlD3
2 sizes of Ipad Pro.. 

      Hand writting
Apa yang best pasal ipad is that dia boleh buat macam kertas or buku. So, for the old school people macam aku ni, ipad ni sesuai ngam sangat la ngan diri aku.. Sebab nya aku boleh conteng sesuka hati kat kertas ni (ipad) guna pen. Pen khas untuk ipad pro yang namanya “Apple Pencil”..

https://cnet1.cbsistatic.com/img/qMyrHedbuAYht7ucE9fT0SiEpMA=/970x0/2015/11/24/90bc42bf-88f6-4c04-b463-c2065e53824e/applepencilteardown002.jpg
“Äpple pencil” ni kena beli asing. Harga die dalam USD100. Kalau beli iPad Pro, memang korang wajib ade Apple pen ni, kalau tak hidup korang rasa seolah-olah tak lengkap. Sebab Ipad Air tak boleh guna Apple Pen ni...

https://cdn3.vox-cdn.com/thumbor/RFltyH1BOu2hoCU-MyHoia63Tl4=/0x120:1920x1200/1600x900/cdn0.vox-cdn.com/uploads/chorus_image/image/49133529/ipad-pro-9.7-inch-apple-product-shot-2.0.0.jpg
See! Superb kan!.. Dah macam lukis kat atas kertas lukisan..

Berat & Tebal

http://tech.firstpost.com/wp-content/uploads/2015/12/Apple-iPad-Pro-Side.jpg 
Nipis giler


Berat Ipad Pro 9.7" ialah 437 gram /6.1mm tebal, which is so nipis & ringan giler. Sama ringan ngan Ipad Air 2. Manakala Ipad Pro 12.9" pulak berat die 713 gram and tebal 6.9 mm.. Berat sikit la dari 9.7".

Bateri 
Semua jenis Ipad boleh tahan bateri sampai 10 jam kalau tak guna mobile data. Kalau guna mobile data network , bateri boleh tahan sampai 9 jam. Lepas tu boleh charge macam biasa or guna powerbank, or usb to a computer system. 

Processor
Ipad Pro guna M9 coprocessor which is A9X third-generation chip with 64-bit, kalau Ipad Air pulak guna M8 coprocessor which is A8X second-generation chip with 64-bit. So beza antara keduanya ialah, Ipad Pro lagi laju & lagi power compare to Ipad Air 2. Yang mana Ipad Pro ni die punya power die giler super hebat sampai 2.4 kali lebih laju dari segi CPU and 4.3kali laju dari segi graphic. So, gambar-gambar & video kat Ipad Pro ni lagi super awesome & bombastic la.. Sampai boleh buat kerja-kerja drawing "autocad" kat Ipad Pro ni.  (I also used autocad ok as i am a town planner ).

Kalau Ipad Air2 pulak, sebab die pakai M8 coprocessor, die laju jugak, tapi tak selaju & secantik Ipad Pro la. Ipad Air2 ni laju die 1.4x kali laju dari segi CPU , & 2.5 kali dari segi graphic. 

http://cdn.cultofmac.com/wp-content/uploads/2015/09/Apple_Pencil_with_iPad_Pro.jpg 
Nak buat "Sketch-Up" pun boleh kat Ipad Pro ni.

Camera
Ipad Pro 9.7" -  5 megapixel camera depan, 12 megapixel camera belakang.
Ipad Pro 12.9" - 1.2 megapixel camera depan, 8 megapixel camera belakang.
Ipad Air 2 - 1.2 megapixel camera depan, 8 megapixel camera belakang.

http://cdn2.macworld.co.uk/cmsdata/reviews/3637908/ipad_pro_9_7_and_air_2_photo_comparison_1286_thumb.jpg 
See! nampak kan bezanya ? 

Speaker 
Ipad Pro - 4 speaker audio
Ipad Air 2 - 2 speaker audio.

Which is Ipad Pro memang lagi best la kalau nak tengok movie, or dengar music or even nak buat konsert karoks.. hahahha..

So, after all, that's the reason you should have an Ipad Pro in your house.. 
How the technology flies.. 

Thank you for reading neway... 

No comments:

Post a Comment