Tuesday, 25 April 2017

Hidangan Makan Malam Tanpa NASI

Hidangan makan malam tanpa nasi - Menu Tortilla Wrap..

Untuk siapa-siapa yang nak kurus/diet atau seangkatan dengannya, menu makan malam ni sangat sesuai untuk korang....



Aku dapat idea menu ni masa bercuti kat NZ hari tu, masa tengah duk prepare dinner for my family kat kitchen motel kami, ada sorang traveller mat saleh ni buat hidangan ni.. Aku nampak macam sedaaaap jer dan menyelerakan tekak aku, so aku rasa nak trylah bila balik Malaysia sebab kat NZ sana tak jumpa daging mentah halal...

So setelah aku berjaya buat menu hidangan ni, so meh lag aku nak share ngan korang..

Bahan-bahannya :
- Roti tortilla
- Salad
- Tomato
- Daging burger, either beef or chicken tak kisah, ikut selera masing - masing..
- SOS - ikut suka nak letak sos apa. Aku guna sos mayonis & sos cili.
- Cheese

Cara buat :
1. Panggang dahulu daging atas pemanggang atau atas kuali sampai masak, then ketepikan.

2. Panaskan sekejap roti tortilla tu atas kuali tanpa minyak.

3. Pastu, taburkan daun salad dan tomato yang dipotong dadu...

4. Letak daging yang dah dimasak tadi atas hirisan salad tersebut.

5. Letak sos pilihan korang.

6. Pastu, letak cheese.

7. Last skali, balut roti tu dengan kemas..

And makan....





Selamat mencuba!

34 comments:

  1. Dulu rajin buat..la ni malas duk tibai nasi je siang malam..kekeke..pastu sibuk komplen gemuk..pfff!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahahaha.. Mampu gelak jer idzwa, semoga vitamin rajin menjelma semula pd izwa

      Delete
  2. Memang sedap sangat kak makan macamni! dah macam wrapper dekat kfc tu dah hehe.
    tapi buat sendiri lagi banyak bahan yang kita boleh letak kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah syed.. Sama je mcm kfc tapi akak tak suka wrap kfc tu

      Delete
  3. Bagus kalau dapat kurangkan nasi dalam menu kita.
    Terutama yang nak diet dan juga yang nak kawal kadar gula dalam darah.

    ReplyDelete
  4. IQ pun suka makan macam ni, tapi kalau buat hidangan macam ni dekat mak mertua, mahunya kena jeling jer. haha!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha.. Yup, kat umah mertua tak boleh buat hidangan macam ni.. Hehe

      Delete
  5. SEDAPNYA DP BUAT SENDIRI BOLEH BUNGKUS ROTI TORTILA DGN APA SAJA ISI YGSUKA

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah akak. Kalau beli kat kedai sometimes tak kene dengan citarasa kita

      Delete
  6. nampak sedap n mudah nak buat!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang sedap eeca. Tapi yg pasti senang giler nak buat makanan ni

      Delete
  7. Resepi menarik DP..
    LZ memang suka sangat resepi simple dan sedap macam ni..
    Thumbs up! Thanks for sharing dear..

    ReplyDelete
  8. mcm sedap jee. boleh tryy ni.

    ReplyDelete
  9. Nampak sedap...Dahla tengah lapar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tgh lapar, semua benda sedap the fool

      Delete
  10. Memang sedap makan macam ni. Saya pun suka buat wrap... tapi orang dalam rumah ni semua pemakan nasi.. nak tak nak kena makan nasi jugak! Aduhai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya pun suka makan nasi kak.. Tapi kalau malas nak masak, makan roti ni je la senang

      Delete
  11. dulu2 rajin la membuat simpledish tanpa nasi ni...
    tapi once dah beranak pinak ni,
    anak2 asyik nak nasi, takpun nasi pulut...
    diet pun dah ke laut mrs pip ni ;(
    tapi, resepi tanpa nasi DP tu mmg nampak sedap.

    ReplyDelete
  12. sedapnya Sis. terliur tengok nye. BTW Qbal minta izin masukkan akak dalam bloglist ye😍😍

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok. Bolehlah cuba buat qbal

      Delete
    2. Dialu-alukan sangat letak blog akak ni dlm u punya bloglist qbal. Hehe

      Delete
  13. Simple je kan kak. Senang nak masak dan makan 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah senang.. Sesuai untuk org yg malas mcm sy ni. Hehehe

      Delete
  14. Replies
    1. Alhamdulillah.. Perut pun kenyang makan ni shida

      Delete
  15. Simple betul cara buat dia.. heheh. Bolehla cuba 😊

    ReplyDelete
  16. New Diet Taps into Pioneering Plan to Help Dieters LOSE 20 Pounds within Only 21 Days!

    ReplyDelete