Sunday, 23 July 2017

Pratikalkah 'Vacuum Bag' Ketika Travel?

Ramai yang suggest untuk menggunakan 'vacuum bag' atau beg kedap udara bila pergi travel. Sebab bag ni boleh jimatkan space luggage kita.  Secara jujurnya aku tak pernah guna vacuum bag ni tapi masa pergi ke New Zealand hari tu, aku guna. Saja nak test, serasi tak dengan jiwa aku. Kalau ok, next trip boleh guna lagi.

So aku pun belilah vakuum bag ni kat website LAZADA. Sememangnya LAZADA menjadi pilihan aku untuk cari travel gear. 


Beli yang murah-murah jer. Kalau tak guna pun tak lah membazir.

Ini salah satu vakuum bag aku. Masa tengah packing kat rumah, best lah, sebab senang, ada vacuum kat sebelah. Tekan je butang 'ON', terus bag aku ni jadi kempis. Memang jimat betul space dalam luggage. Tambah pulak travel ngan anak kecik kan banyak bawak diapers. Penuh setengah beg dengan diapers jer.  huhuhu

Tapi bila dah sampai di destinasi percutian, Masalah timbul bila tak ada vakume disediakan. huhuhu. Kalau stay kat guest house atau homestay, OK lah kalau disedikan vakuum. Kalau tak sedia macam mana??

Tapi kalau duduk kat hotel macam mana? Ada orang minta pinjam kat housekeeping. Brilliant idea! But not so briliiant bila housekeeping bercuti atau diluar shif kerja mereka. huhu. Ada sesetengah hotel langsung tak ada vakuum ni. So, tak semua tempat penginapan ada sediakan vakuum. 

Macam kes aku kat Osaka 2 tahun lepas, hotel tak sediakan iron.. Dah lah mintak iron guna bahasa ayam-itik, nasib baiklah last-last housekeeper tu faham maksud 'iron' tu lepas tunjuk gambar kat google. **thank you pakcik gugel. So jawabnya pakailah baju-tudung tak bergosok. 

Masa kat NZ hari tu, sebabkan kitaorang nomad - bertukar-tukar tempat tidur hampir setiap hari, jenuh aku nak vakume bag hari-hari. Dah la nak bersihkan rumah lagi, nak uruskan anak kecik lagi, nak sediakan bekal makanan lagi. Jadinya,nak compress bag setiap pagi tu bagi aku membazir masa, lainlah kalau travel bawak orang gaji, boleh lah dia buatkan. 

So, aku rasa vacuume bag ni sangat tak praktikal melainkan kalau korang travel 'in-style', everything diuruskan dan korang pun punya ramai pembantu yang bantu ko masa travel tu.

End up, aku rasa, yang paling praktikal dengan aku, tetaplah juga 'organizer bag ni'  👇.


24 comments:

  1. Saya rasa organizer bag tu mmg lebih praktikal berbanding vacuum bag, tambah2 kalau kita yg nak buat semua hahaha.

    ReplyDelete
  2. I vote for organizer bags DP.. Vacuum bag mungkin pakaian sangat renyuk kot.. Itu pendapat LZ, lagi pun satu hal pulak nak cari vacuum bila packing balik nanti, huhuhu

    ReplyDelete
  3. Baru terjumpa this thing haritu kat Lazada. Nak cari benda lain kelua yang vacuum bag tu. Time tu rasa macam bagusnya barang ni tapi lepas baca ni like, okay tak payahhhhh.

    // afifahaddnan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye afifah, better tak yah beli vacuum bag tu, nanti menyusahkan kita nak packing balik malaysia

      Delete
  4. Masa pergi Korea dulu, Siqah guna vacuum bag ni jugak. Memang jimat ruang lah dan senang nak buat. Tapi bila nak balik sini, jadi pyah sebab takde vakuum. Jenuhlah nak bagi udara kuar. Tapi jimat ruang jugak lah.

    Organizer bag sangat praktikal. Kemas dan lagi senang nak cari barang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kann.. Susah nak cari vacuum kat tpt org... Better guna organizer bag,lagi kemas dan senang

      Delete
  5. betul organiser tu lagi senang,vacuum bag tu senang masa nk packing before travel je,interval travel tu vacuum bag susah sgt nak uruskan

    ReplyDelete
  6. Macam susah pula nak packing balik...hahaha...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul nini. Susah nak packing masa nak balik malaysia sebab x ada vacuum

      Delete
  7. organiser ni macam bagus jugak kalau nak packing barang, tapi kena cari yang berkualiti jugak la, sebab kalau terkoyak, tak kemas jugak jadinya

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah betul IQ beli yg berkualiti supaya tahan lama

      Delete
  8. betul la kan... kita nampak praktikalnya sebab kita pack dari rumah.. nampak la banyak space yang kita jimat. Tapi sampai sana, dah susah.. huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu... Susah bila kat negara org la, mengagau nak mencari vacuum

      Delete
  9. Organizer bag lg senang ye Kan haha

    ReplyDelete
  10. Thank u pink.
    Saya cuba cara beg tu di my coming trip. Jimat tempat kot.

    ReplyDelete
  11. vacuum bag tu e'in tak penah gune.. tapi kalau organizer bag tu memang ade.. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak yah guna la ein vacuum bag tu, tak praktikal pun

      Delete
  12. If you have both career and house to keep, getting a robot vacuum may be a very big advantage. robot vacuum cleaner are not your typical floor cleaner

    ReplyDelete