Wednesday, 25 October 2017

Pelindung Diri Ketika Travel

Biasanya kalau pergi travel, kita kena bersedia dengan segala ubat-ubatan yang selalu kita gunakan. Panadol/ paracetamol tu wajib dibawa bila travel. In case kalau ter-demam ke, ter-sakit ker, at least ada persediaan untuk merawat diri sendiri atau keluarga. Kos rawatan hospital kat oversea mahal, kalau tak ambik travel insurance menangis la jawabnya kalau tetiba tersakit masa travel.

So, better jaga diri sebaik mungkin untuk mengelakkan terkena penyakit / virus. Nanti, kalau badan dah sakit even hanya demam biasa atau sakit kepala pun, ia tetap akan spoil mood korang nak berjalan sana-sini. Kan dah rugi masa korang kat sana tu. Tiket flight bukannya murah kalau nak repeat lagi trip tu.

So, jadinya, setiap kali pergi travel, aku akan pastikan akan bawak VITAMIN C. Sebelum berlepas, aku dah makan 2-3 hari sebelum tu. Masa travel plak, aku wajib makan Vitamin C ni 2 biji setiap hari. En.suami dan anak aku pun aku kerah makan jugak. #makgarang hehe..
 
Pilihan aku ialah jenama REDOXON ni. Dah lama aku consume Vitamin C Redoxon ni. Sebelum cuba jenama ni, macam-macam brand gak la aku cuba tapi yang lain tu tak kena dengan tekak aku yang sangat manja ni. 

Aku suka Redoxon ni sebab dia boleh larut dalam air & perasa orange. So, bila minum air, kita akan rasa macam minum air oren - ala-ala fresh orange giteewww. Tapi sebenarnya kita minum air ubat. hehe.. 

Kalau tak travel pun, aku minum jugak air Vitamin C ni. Especially masa demam atau bila badan rasa nak demam. Biasanya kalau waktu-waktu 'getir' macam tu, aku minum 4 biji Vitamin C ni sehari. Esokkannya confirm demam aku sembuh atau tak jadi nak demam. hehe.

So, aku sangat recommend la kat korang untuk consume Vitamin C Redoxon ni. Serius korang akan suka punya la.. And tak menyesal korang beli nanti. Harganya RM 26.00 untuk satu botol 15 biji ni.

21 comments:

  1. Bagus kongsi tips selain ubat...penawar mcm ini boleh juju sisipkan utk travel akan dtg...maknanya boleh kongsi guna sama dengan ank2 kan...good job!

    ReplyDelete
    Replies
    1. A'ah kak juju, blh share satu family guna. Jimat!

      Delete
  2. KALAU K TRAVEL JAUH MMG PATUT SEDIA UBATAN PERLU YG KITA BIASA DGNNYA

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nanti nak beli ubat kat negara orang pun susah jugak

      Delete
  3. kalau pergi travel wajib banyak keperluan yang sepatutnya. kesihatan tu paling penting kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye betul. Kesihatan sangat penting untuk dijaga masa melancong. Nanti kalau sakit, semua mood hilang. Huhu

      Delete
  4. saya pun setiap hari mesti ambik vit c especially travel.

    ReplyDelete
  5. redoxon ni mmg bagus..incek hubby selalu sesema..mmg mende ni x putus stok....alhamdulillah...ada la jugak kurang tp kene control makan / seafood / terdedah dengan habuk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah.. Redoxon mmg best. Sebab tu saya rekomen

      Delete
  6. bagus tips yang DP bagi...boleh amalkan kalau badan tak berapa nak kuat kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul IQ.. Even hari normal pun kita boleh amalkan minum vitamin C ni sebijik sehari

      Delete
  7. mama setuju.. persediaan perlu dari sebelum bertolak lagi. esloklah makan vitamin c dulu

    ReplyDelete
  8. vitamin diperlukan agar kita sensitasa selalu dalam kondisi yang cukup prima

    ReplyDelete
  9. Nak try gak lah, sekarang ni musim cuaca kejap panas kejap sejuk, senang betul kena selsema

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul mk3, skrang musim demam, mmg perlu ambik vitamin C ni

      Delete
  10. Vitamin C memang penting untuk perlindungan diri

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu momma. Nanti kalau sakit susah

      Delete