Friday, 8 December 2017

Aktiviti Cuti Sekolah - Kelas Mengaji Intensif

Susah betul nak update blog lately. Tak sempat nak tengok laptop sebab duk setelkan bena-benda lain. Banyak benda nak settle sebelum masuk tahun baru nanti. 

2018 seem to be a refreshment to our marriage. Sebelum ni kitaorang (me and my hubsy) terlampau selesa sangat dengan keadaan sekarang. Yess we too comfort with our life. And next year, everything gonna be different 'coz :

1) Our small family is expand to 4 next year. We will welcoming our new baby into this world.

2) Perhaps, my PHD journey will over by next year. 

3) FL will enter to a  preschool. So no more playschool. Hence, at this time, we are busy preparing her to go to big school including looking for a good kiddy and settle down fee as well (the registration fee is almost the same like university fee nowdays.... huwwaaa .. #mommycries)

Hence, above all (to enter a new year of 2018), i do a spring scleaning of my home. A lot of things need to let go and also do makeover some of the space inside this house. Wishing that this coming 2018 will bring us more energy, happiness and make us to be more productive. 

A part of all, i'm aproaching my third trimester soon. My tummy is growing bigger and bigger.  So, all the daily progess are quite slow as i feel very tired and i need more rest... huhuhu.. 

*****
And here, i wanna share with you FL's activity during this school holiday. 

She enrolled for an intensive quranic class. Every single day (from morning till evening),she is going to kislamic class except for Saturday and Sunday.  At least her time is fullfill with something beneficial on this holiday. I want her to learn about alquran as early as she can and this is the time. 

So, aku iron siap-siap baju dia untuk 2 minggu terus.

 Aku guna iron steam Philips Perfect Aqua. Kerja menggosok memang snagat-sangat senang. Langsung tak penat. And kalau tertinggal iron atas baju pun tak risau, sebab confirm baju tak kan terbakar.

 Ni baju yang dah siap digosok. Aku pakaikan dia baju kurung since baju kurung dia banyak.

 Pastu aku hang kan terus siap dengan legging sekali.  Nanti tak ada la susah-susah nak cari legging pagi-pagi. Tudung pulak aku beli yang tak perlu diiron. So, senang sikit kerja mumy. hehe


 Dah siap baju untuk 2 minggu

 Balik dari school memang comot la.. 

 Lepas lunch, diaorang tukar baju. So, aku bekalkan dia dengan baju t-shirt jer.


 So far, she really enjoy the class.
Cuma masa hari pertma tu buat drama air mata sikit, biasalah budak-budak, bukan senang nak pergi ke tempat baru.

After all, Alhamdulillah!.

Wednesday, 6 December 2017

Boleh Percaya ke dengan Logo HALAL ni?

Semalam Kelab Blogger Ben Ashaari mendapat peluang untuk mendengar info pasal Halal kat JAKIM. At least dapat jugak aku tambah pengetahuan pasal HALAL ni.. Almaklumlah kita duduk kat Malaysia ni, isu HALAL memang sangat-sangat sensitif.. Ya lah, kita kan orang Islam mestilah lah sensitif bab-bab Halal ni. 

http://www.dorsettpink.com/
 sumber imej : facebook.com/shbtHalal
Memang HALAL JAKIM ni sangat-sangat bernilai tinggi. Kalau kita beli apa-apa barang, confirm akan cari Logo ni dulu kan kat label produk? Sama jugak kalau pergi makan kat luar, pasti akan tercari-cari logo ni dulu sebelum masuk restoren. 

LOGO HALAL JAKIM DIGUNAKAN DI NEGARA LUAR

Disebabkan ia sangat bernilai tinggi, orang kata 'precious' gitu, maka tak hairanlah negara luar pun turut sama nak dapatkan pengiktirafan pensijilan HALAL dari JAKIM. Antaranya ialah Jepun. Masa aku ke Jepun dulu, aku pun  terkejut ada banyak restoren yang letak Logo Halal dari Malaysia ni. "Kenapa diaorang tak keluarkan Logo Halal sendiri?" hati kecilku berbisik. Bila baca info kat Halal in Japan rupanya, sebabkan diaorang percayakan status HALAL dari Negara Malaysia ni, and to be exact from JAKIM. Syabas JAKIM (thumbs up) sebab berjaya buatkan negara luar memandang serious aspek HALAL ni. Dan sekarang, bukan sahaja negara Jepun yang menggunapakai Sijil Halal JAKIM tapi turut digunapakai oleh beberapa negara lain, contoh macam Korea dan China.

https://i0.wp.com/www.thevocket.com/app/uploads/2017/06/h37.jpg
Ini antara LOGO Halal di Jepun yang diiktiraf oleh JAKIM

So, kalau negara lain pun dah percaya dengan Sijil Halal dari JAKIM, it means that Sijil Halal Jakim ni memang sah berkualiti la. Bukan nya boleh sesuka hati dapat jer.. Maksud aku - bayar dan dapat.

Pihak JAKIM telah mengiktiraf  lebih dari 30 LOGO Halal yang terdapat di serata dunia. So, kalau kita nampak certain produk tu tak ada Cop Halal Malaysia, tapi ada Cop Halal dari negara lain, ianya adalah Halal. Korang kena semak dengan website www.halal.gov.my untuk mendapatkan kepastian. 

http://1.bp.blogspot.com/-neM8m7ggWa8/UxAZ4THNK6I/AAAAAAAAPec/Wk8drWxPflc/s1600/IMG_13246553236854.jpeg
Ini dia LOgo-Logo HALAL yang diiktiraf oleh JAKIM pada 2014. Untuk update, korang boleh check dengan Portal Halal Malaysia.


PROSEDUR UNTUK MENDAPATKAN SIJIL HALAL JAKIM

Nak dapatkan SIJIL HALAL JAKIM ni, setiap syarikat yang memohon perlu patuhi beberapa syarat yang ditetapkan, antaranya ialah :

- Syarikat berdaftar dengan SSM

- Mempunyai lesen perniagaan dari PBT atau Surat Akuan dari mana-mana Agensi Kerajaan.

- Beroperasi sepenuhnya terlebih dahulu sebelum permohonan dibuat.

- Mengeluarkan / Mengendalikan Produk Halal sahaja.

- Owner atau orang berkepentingan di dalam syarikat perlu menghadiri Kursus Pensijilan Halal yang Dianjurkan oleh Pihak JAKIM.

- perlu ada at least 2 orang pekerja Muslims di bahagian pengendalian makanan (food preparation). (Pekerja Muslims dibahagian marketing tak diambik kira. hihi)


Kalau dah lepas syarat yang ditetapkan, setiap permohonan sijil halal ni perlu membayar RM 200 dan permohonan mendapatkan sijil ini akan diproses oleh pihak JAKIM dalam tempoh masa 15-30 hari, then, kalau tak ada apa-apa masalah, syarikat dah terus boleh dapat Sijil Halal tu. See, tak lah mahal sangat nak dapatkan sijil / cop HALAL dari Jakim ni.. Pastu pulak tak lama pulak tu.

Kalau ada pihak yang kata nak dapat sijil halal ni kena tunggu 2 tahun ke 5 tahun ke, semua tu hanyalah auta semata-mata. And kalau ada pihak yang cakap diaorang dah mohon sijil Halal ni tapi masih lagi dalam proses - tak dapat-dapat lagi, itupun auta jugak. Sebab nak dapatkan sijil tu tak lama pun, ambik masa sebulan jer. 

 Ini Pengarah Bahagian Hab Halal JAKIM - Ybhg. Dato' Dr. Sirajuddin Suhaimee

Talk disampaikan oleh Ustaz Luqman Nur Hakim dan En. Fakarudin Masod

Semua kusyuk mendengar taklimat

 Wajiblah selfie

 Nampak gemuk tak? hihi.. Pregnant sebenarnya. Dah 6 bulan (smile)..

 

 

 Untuk apa-apa info , korang boleh je layari facebook Jakim ni - HabHalalJakim

P/S :  Kalau restoren yang korang pergi tu tak ada Logo Halal, tak semestinya tempat tu tak Halal. So, tepuk dada, tanya diri sendiri. Kalau rasa was-was, tinggalkan jer atau kalau rasa tempat tu ada perkara-perkara syubhah, tinggalkan jer. Jangan sesekali buat FITNAH pasal tempat tu. Ingat! Fitnah tu lebih teruk dari membunuh. hihi. 

Sebenarnya, sesebuah restoren yang mendapatkan sijil Halal JAKIM ni, tak dibenarkan menjual sebarang jenis arak dalam restoren atau premis berkenaan. So, kalau tempat tu ada jual arak, eerrmmmm silalah membuat aduan di Facebook JAKIM. 

Hopefully perkongsian aku ni memberi manfaat untuk kita semua. Sebab apa-apa makanan atau cecair yang masuk ke dalam badan kita, akan menjadi darah daging kita.. So, be careful guys.

Last but not least, Thank you for reading!

Friday, 1 December 2017

Membangunkan Otak Kiri Dengan Permainan LEGO

FL seorang yang aktif, peramah dan suka berkawan. Dia suka sangat arts & crafts tapi dia sangat tak suka main dengan blocks (lego). Aku perasan ni since dia umur 1 tahun lagi. Kalau bagi lego kat dia, kejap je dia boleh main , pastu dia bosan. Kalau suruh dia buat arts & crafts, dia boleh duduk siapkan arts projects dia sampai siap.. 

So, nampaknya dia ni jenis orang otak kanan.. Sepatutnya kedua-dua belah otak - otak kiri dan kanan perlu digunakan - barulah seimbang.Permainan lego ni boleh membangunkan otak kiri. Cuba korang perhatikan engineer or mathematician, biasanya diaorang ni suka main dengan Lego.

So, since FL tak minat dengan mainan blocks, aku cuba antar dia ke Lego Class, mana tahu kalau ada kawan-kawan  dan cikgu, dia OK dan boleh bermain dengan riang...

So, dia pergi trial class dulu hari tu kat LEGO yang terletak dalam Great Eastern Mall, Jalan Ampang. Trial class ni RM 21 je untuk sejam. Kalau nak datang walk-in untuk main lego pun boleh, bayar je RM 21 tu. 

Kalau nak join class, ada macam-macam pakej, so kena tanya details kat staff Lego tu lah.


 
 Ni semua student yang datang ke kelas Lego ni



 Kelas kat sini , student akan diassist one by one dengan cikgu. Maksudnya 1 orang cikgu untuk 1 orang student pada satu-satu masa.

 Student boleh pilih  jenis lego yang diaorang nak main masa kelas tu
 
Kat sini ada macam-macam jenis lego yang boleh dipilih. Purposely untuk student kat sini jer, tak boleh beli. So, instead of beli lego ni kat kedai, kids boleh datang sini main lego kesukaan mereka. Jimat sikit duit parents sebab satu-satu set Lego tu boleh tahan gak harga dia.. Yang harga sampai beriburiban pun ada..

But, end of the class, FL memang tunjuk yang dia tak minat dengan permainan blocks ni. So, tak jadilah mummy nak enroll dia untuk masuk ke kelas Lego ni.. Maybe kena cari aktiviti lain yang lebih fun yang dia suka..