Friday, 1 December 2017

Membangunkan Otak Kiri Dengan Permainan LEGO

FL seorang yang aktif, peramah dan suka berkawan. Dia suka sangat arts & crafts tapi dia sangat tak suka main dengan blocks (lego). Aku perasan ni since dia umur 1 tahun lagi. Kalau bagi lego kat dia, kejap je dia boleh main , pastu dia bosan. Kalau suruh dia buat arts & crafts, dia boleh duduk siapkan arts projects dia sampai siap.. 

So, nampaknya dia ni jenis orang otak kanan.. Sepatutnya kedua-dua belah otak - otak kiri dan kanan perlu digunakan - barulah seimbang.Permainan lego ni boleh membangunkan otak kiri. Cuba korang perhatikan engineer or mathematician, biasanya diaorang ni suka main dengan Lego.

So, since FL tak minat dengan mainan blocks, aku cuba antar dia ke Lego Class, mana tahu kalau ada kawan-kawan  dan cikgu, dia OK dan boleh bermain dengan riang...

So, dia pergi trial class dulu hari tu kat LEGO yang terletak dalam Great Eastern Mall, Jalan Ampang. Trial class ni RM 21 je untuk sejam. Kalau nak datang walk-in untuk main lego pun boleh, bayar je RM 21 tu. 

Kalau nak join class, ada macam-macam pakej, so kena tanya details kat staff Lego tu lah.


 
 Ni semua student yang datang ke kelas Lego ni



 Kelas kat sini , student akan diassist one by one dengan cikgu. Maksudnya 1 orang cikgu untuk 1 orang student pada satu-satu masa.

 Student boleh pilih  jenis lego yang diaorang nak main masa kelas tu
 
Kat sini ada macam-macam jenis lego yang boleh dipilih. Purposely untuk student kat sini jer, tak boleh beli. So, instead of beli lego ni kat kedai, kids boleh datang sini main lego kesukaan mereka. Jimat sikit duit parents sebab satu-satu set Lego tu boleh tahan gak harga dia.. Yang harga sampai beriburiban pun ada..

But, end of the class, FL memang tunjuk yang dia tak minat dengan permainan blocks ni. So, tak jadilah mummy nak enroll dia untuk masuk ke kelas Lego ni.. Maybe kena cari aktiviti lain yang lebih fun yang dia suka..

9 comments:

  1. Anak Lynda Qoid minat arts juga. Lego at least dia cuba untuk buat. Tapi sekali tu je lah. Lepas tu tak main dah

    ReplyDelete
  2. bestnye dapat main lego. hehe

    ReplyDelete
  3. Baru tau ada kelas lego cenggini 😄

    ReplyDelete
  4. What about mega blocks? FL pernah cuba? My kids play with mega blocks - lego bersize besar sebab masa kami mula-mula introduce "lego" ni kat anak sulung, ada adik dia yang masih bayi. So, for safety purposes, we used mega blocks. Today, both of them main mega blocks ni hampir setiap hari. Mungkin nanti dah umur 5 - 6 tahun, baru introduce lego ni sbb the pieces are too small lah, even for me. gigih nak buatnye ... hahaha

    From my own experience, I used to LOVE playing lego when I was a kid! Tapi, tak cerdik pun Matematik dan Fizik? hahahahahah Munkin semasa teenagers, otak kiri tidak di "nurture" dengan sempurna? Tapi, saya memang minat melukis dan mewarna juga :)

    ReplyDelete
  5. Ada had umur tak nak jadi student kat sini hihi

    ReplyDelete
  6. Bagus bila ada class cenggini. At least boleh try untuk tengok minat anak anak

    ReplyDelete
  7. my nephew umur 9 tahun pun kurang minat dengan lego ni. dia boleh fokus utk pasang lego tu kejap je pastu die boring hehe

    ReplyDelete
  8. baguskan lego ni, selalu jugak belikan utk anak2.

    ReplyDelete