Makanan Bayi - Bubur + Ayam

by - Monday, November 19, 2018

Makanan Bayi 8 Bulan  - Bubur + Ayam | Leeya sekarang dah 8 bulan. Aku rasa dah tiba masanya untuk perkenalkan dia pada makanan yang berunsurkan binatang. Ramai yang suggest bagi baby makan serbuk ikan bilis (digaul bersama bubur). Aku dah try bagi ikan bilis (sikit jer bagi - campur dalam bubur) kat Leeya tapi dia reject - tak suka, maybe sebab masin kot. 

Pastu, hari tu,  aku perkenalkan dia dengan ayam. Kali ni aku buat - rebus jer ayam tu pastu blend dan campur dengan bubur nasi. Sebelum ni aku buat chicken stok, campur dengan pasta. 

Boleh baca entri 'Pasta  Prego Buddies Untuk Bayi' kat entri  ni - RESIPI SUP PREGO BUDDIES UNTUK BAYI'.



http://www.dorsettpink.com/2018/11/makanan-bayi-8bulan-nasi-ayam.html
Ini dia - Bubur campur ayam.


Cara aku buat :

- Masak bubur dalam slow cooker.

- Rebus ayam dan sayur (baby spinach) atas dapur, campur sedikit olive oil.

- Bila ayam dah masak, blend kan.

- Pastu campur dengan nasi.

- So, hidangan ni ada bubur, ayam dan sayur. 


Tapi nampaknya macam Leeya tak suka lah hidangan ni. huhu. So, lepas tu aku kembali pada hidangan asal yang dia suka makan - bubur kosong. Bila bgi dia bubur kosong berselera jer dia makan..eerrmm.. Takpelah, asalkan dia nak makan. Nanti bila dia dah OK dengan variasi makanan, baru kita bagi dia diet seimbang. 

You May Also Like

4 comments