Buat Kek Batik Dengan Whipping Cream - Senang Dan Mudah

by - Friday, May 22, 2020

Hari tu aku ada buat kek batik. Lama menunggu nak buat kek batik ni masa PKP, tapi sebab susah sangat nak dapat Biskut Marie. Jadi, terpaksalah dibiarkan penantian tu.

Kat area rumah aku ni, susah nak cari Biskut Marie masa PKP. Habis stok. Macam-macam kedai aku pergi, tapi semuanya tak de stok. Even kat kedai Yummies pun tak de stok biskut marie.

BFF aku cakap, kat tempat dia pun sama tak de stok biskut marie, so ada jiran dia cakap terpaksa guna biskut mayat / biskut jagung nak buat kek batik ni. 

Tapi Syukurlah, last-last aku dapat jugak Biskut Marie ni. En.suami terjumpa, lalu terus dibelinya. Thanks Sayang. 



Bila dah dapat biskut marie, apa lagi, kita balun la buat kek ni. Sebab bahan-bahan lain memang dah tersedia di rumah. Senang jer nak buat kek ni dan tak penat pun. Resipi aku ambik kat Youtube. 




Aku rasa tak perlu la aku share resipi sebab semua orang dah tahu buat kek ni, kan?. Resipi tu pun aku tiru kat Youtube. Senang korang tengok video terus. Lagipun senang jer nak bta. Tak perlu kukus atau bakar. Masuk peti ais jer. 

Cuma aku nak bagitau yang topping coklat tu u guna whipping cream.

Whipping cream memang tersedai ada kat rumah aku. Sebab aku guna untuk buat cheese cake, aku hantu cheese cake. yyummmm-yummm.. Sedap cheese ckae, tapi tak boleh makan banyak, cepat muak. So kena makan sikit-sikit.


Resipi Topping Kek batik 

Bahan-Bahan :
- 1 sudu salted butter (nak guna unslated pun boleh)
- 200 ml whipping cream
- 200 g cooking chocolate
- 1 sudu estrak vanilla

Cara Buat :
1. Masukkan semua bahan-bahan ni dalam kuali. Masak guna api kecil. Gaulkan sampai sebati semua bahan tu. Jangan berhenti kacau sampai masak.

2. Bila coklat dah cair dan bahan-bahan tu dah mix well, tutup api. Tuangkan atas kek batik tu.

3. Ratakan topping coklat tu guna spatula.

4. Bila dah siap, balutkan loyang dengan wrapping plastik. Pastukan masukkan dalam peti ais.

5. Selepas beberapa jam, Kek dah ready untuk dimakan. (tapi kalau kek masih lembik, biarlah lama sikit dalam peti ais).


Selamat mencuba ! Dan Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri. Maaf Zahir dan Batin.



You May Also Like

4 comments

  1. Alhamdulillah, nampak sedap
    Selamat menyambut raya

    ReplyDelete
    Replies
    1. emmang sedap pun WP. hihi. selamat hari raya WP

      Delete
  2. Assalamualaikum hi, blogwalking sini :)
    Cantiknya kek batik dia, kalau kek batik kita compang camping je awak, itu pun kita pernah share resepi, alah malunye hehe :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam. tq sebab sudi BW ke sini. takpe, tak yah mal. kita sama-sama belajar =))

      Delete