Simple Joy of Life

in , , by dorsett pink, August 30, 2021

www.dorsettpink.com

Simple Joy of Life

Grand Bazaar Istanbul | Pasar Tertua di Dunia Yang Masih Wujud Sehingga Hari Ini.

Kalau pergi Istanbul, tak sah kalau tak pergi ke Grand Bazaar. Sebab Grand Bazaar ni ialah pasar tertua di dunia ni yang telah dibina pada tahun 1455. Dan ia masih lagi beroperasi sehingga ke hari ini. 

Grand Bazaar Istanbul dalam bahasa Turkish dipanggil sebagai 'KapalΔ±Γ§arşı' yang bermaksud 'Covered Market'.   Kalau 'covered market' ni kira macam shopping mall lah, dan ia terkenal sebagai shopping mall yang tertua di dunia. Kiranya pasar ni dah wujud masa zaman Kerajaan Uthmaniyah lagi. 

Yeayy! Dah Vaksin Dos Pertama Sinovac

in , by dorsett pink, August 24, 2021

 Yeayy! Dah Vaksin Dos Pertama Sinovac.



22 Ogos 2021 hari tu, aku dah berjaya dapatkan dos pertama vaksin Covid-19. Aku dapat Sinovac.

Yeayyy!. 

Bentuk Bantuan Untuk Mangsa Banjir

in , by dorsett pink, August 23, 2021

Bentuk Bantuan Untuk Mangsa Banjir. Bantulah mereka dengan bantuan kewangan a.k.a duit.  

BANJIR SANGAT MENGUJI KESABARAN SESEORANG, TERUTAMANYA DARI ASPEK DUIT. 

Duit memang sangat-sangat diperlukan masa waktu banjir ni. Untuk orang yang berduit, Alhamdulillah masih OK. Tapi untuk mereka yang ada cukup-cukup jer duit, memang musibah ni sangat menguji emosi dan mental sebab nak fikir macam mana nak cari duit.


www.dorsettpink.com

My Mini Studio at Home

in , , by dorsett pink, August 22, 2021



Mini studio atau studio mini kat rumah.

Sebagai blogger boleh dikira 'wajib' ada mini studio kat rumah sebab nak ambik gambar cantik-cantik, especially kalau buat task review produk. Sebabkan client bayar kita, so kita perlulah ambik gambar produk tu cantik-cantik. Sebab tu kira amanah yang diberikan oleh klien kita.

'Obsessed' Dengan Babywearing

in , , by dorsett pink, August 21, 2021

Dulu-dulu masa anak-anak masih baby, aku 'obsessed' sangat dengan Baby Wearing, sampai sanggup lah masuk kelas personal coaching semata-mata untuk belajar pakai babywearing ni. Dan sampai sangguplah invest duit beli kain wrapping baby yang mahal.

TIPS Bersihkan Rumah Selepas Banjir

in , by dorsett pink, August 19, 2021

Semalam Malaysia dikejutkan dengan banjir kilat di Utara Semenanjung Malaysia iaitu di Kedah dan Penang. Tapi tempat yang paling teruk terjejas ialah di Daerah Yan. 

Banjir kat Kedah semalam ialah berpunca dari kepala air dari Gunung Jerai. So, penempatan penduduk di sekitar kaki Gunung Jerai di Yan memang teruk terjejas. 

Aku tengok video-video yang tular semalam, Ya Allah! Teruknya. Kesian sangat. Dengar cerita, ada yang meninggal akibat banjir semalam. Takziah pada keluarga mangsa. Aku berdoa agar semua urusan penduduk yang terlibat di permudahkan Tuhan. 

Kalau bab kepala air ni, memang bahaya - jangan main-main dengan kepala air

Hari Ini Hari Asyura 10 Muharram

in , by dorsett pink, August 19, 2021

Hari Ini Hari Asyura 10 Muharram.


Hari ni umat Islam disunatkan berpuasa. 

Korang puasa tak? 

Alhamdulillah, aku dapat bangun sahur hari ni, so hari ni aku dan en.suami puasa. 

Esok tak tahu la lagi akan puasa ke tak. Tengok macam mana esok. Kalau larat boleh puasa lagi, kalau tak, errrmm. Harap-harapnya aku kuatlah untuk puasa esok. 

Blog Dorsett Pink Berwajah Baru

in , by dorsett pink, August 16, 2021


Korang perasan tak yang Blog Dorsett Pink berwajah baru? 

Rupa lain kan?

Akhirnya Leeya Berjaya 'Wean-Off'

in , , by dorsett pink, August 14, 2021

Akhirnya Leeya Berjaya 'Wean-Off' (Bercerai Susu). 

Leeya dah umur 3 tahun, tahun ni tapi masih jugak duk menyusu lagi. 
Kakak FL dulu umur 2 tahun terus dah wean off. Leeya ni  lambat betul. 

Dah macam-macam cara try nak suruh dia wean-off, dari pakai asam jawa, letak ubat gigi, letak kopi, letak macam-macam lah, semuanya menemui jalan buntu jer. 
Last-last mommy terpaksa redha yang dia masih lagi menepek dengan mommy.

Pertama Kali Makan Durian Musang King. Fuhh!

in , by dorsett pink, August 10, 2021

Secara jujurnya, inilah pertama kali aku makan durian Musang King. 
Orang lain dah selalu dah makan, tapi aku baru nak cuba. Disebabkan aku ni bukan durian-lover, so aku tak kisah sangat pasal durian. 

Orang kata sedap sangat Musang King (MK) ni. So, aku nak try jugaklah rasa betul ke sedap. 

Sebekas ni aku beli harga dia RM 47. 

RM 47 bagi aku yang rakyat marhaen ni agak mahal la. 

Tahniah Dato' AzizulHasni Awang Menangi Pingat Perak

in , by dorsett pink, August 08, 2021

 Tahniah Dato'  AzizulHasni Awang memenangi pingat PERAK dalam acara keirin pagi tadi. 



Akhirnya dapat juga Malaysia bawak balik Pingat Perak dari Sukan Olimpik Tok 2020 tahun ni, tanpa kehadiran Datuk Lee Chong Wei. 

Kalau Datuk Lee Chong Wei ada, InshaAllah kot boleh dapat gold. 

Pingat Perak yang Mr.Pocket Rocket Man ni dapat hari ni pun dah hebat sangat. Bukan senang nak menang pingat kat Sukan Olimpik. 

Public Toilet In Amsterdam

in , , by dorsett pink, August 08, 2021

Rindu nak travel. 

So, hari ni aku upload entri pasal travel untuk mengubati kerinduan untuk melancong. 

Fuhh! Lama betul tak pergi airport. Macam mana lah agaknya rupa airport tu sekarang kan? Mesti sunyi sepi jer. 

So, ni aku nak belanja 1 gambar kat Amsterdam. 


 Ini ialah public toilet di Amsterdam. Nampak macam seram kan. Ni aku shoot dari luar toilet. Nak masuk toilet ni kena bayar 50 sen, kalau convert duit Malaysia jadi lebih kurang dalam RM 2.50.

Rindu Dengan 'Art Class'

in , by dorsett pink, August 07, 2021

Dah lama sangat dah Kakak FL tak pergi kelas art. Last pergi masa Bulan April hari tu. Sejak PKP, memang langsung tak pergi. 

Online class pun Kakak FL tak enrolled. Sebab aku rasa online class yang wajib (yang sekolah buatkan), pun dah banyak. Tambah pulak lagi dengan kelas tambahan math dan english, aku tak syorkan untuk Kakak FL masuk kelas online art ni. 

Lagipun kalau belajar art and craft, Kakak FL ni tak boleh fokus dengan screen, dia mesti nak ada 'engagement' dengan tenaga pengajar, baru dia dapat buat lukisan atau projek kraf tu dengan baik.

I know my daughter very well. Ibu lah katakan.

TIPS Keluar Dari Bebanan Hutang - Amalkan Baca Surah Yassin.

Assalamualaikum guys. 

Hari ni ramai sangat orang terkesan dek kerana PKP yang lama sangat ni.


Ramai orang hilang kerja, tak dapat keluar bekerja , kena potong gaji, malah lagi teruk terus kena kena buang kerja. Untuk yang ada duit simpanan, bolehlah bertenang sikit. Yang ada KWSP pun OK lah boleh jugak tarik nafas lega sikit. Tapi untuk mereka yang tak ada KWSP, fuhhh! Terasa peritnya lah nak hidup. 

Rutin Belajar Kakak FL

in , by dorsett pink, August 02, 2021

 

Selain dari kelas Online yang memang dah wajib hadir samada kelas online Sekolah ataupun kelas tambahan (Math Class and English Class), ini ialah rutin belajar Kakak FL yang dia kena buat kat rumah. 

Banyak kan benda dia kena buat? 

Tapi jangan risau. Kitaorang chill-chill jer. Kakak FL pun enjoy jer. Tak stress-stress. Walaupun nampak banyak, tapi tak semua pun dia buat πŸ˜†. 

Cuma yang wajib dia buat hanyalah - solat, mengaji al-quran, baca buku jawi, basuh pinggan dan SOLAT (solat 1 waktu jer) dan baca buku Teroka Sains tu. 

Kakak FL Guna Cermin Mata Anti Blue-Light Masa PdPR

in , by dorsett pink, August 02, 2021

Cuti sekolah dah habis dah. Sekarang dah start semula rutin normal waktu PKP ni iaitu  PdPR. Alhamdulillah dapat berehat seminggu hari tu, bestnya dapat tenangkan diri dari kelas online. Mommy yang rasa happy pulak 😊😊.

Kakak FL pakai  spek mata anti blue-light masa kelas PdPR. Cermin mata tu tak ada power, cermin tu dapat cover mata anak kita dari terkena sinaran cahaya biru directly from screen. 

Banyak sangat screen-time sebenarnya tak elok untuk mata anak-anak. Tapi apa nak buat, dizaman pandemik ni, semuanya bertukar menjadi 'digitalization'. So, nak tak nak, bila sekolah online ni terpaksalah anak-anak tengok gajet lebih banyak dari waktu biasa. 

© Dorsett Pink · EDITED BY MOMMY'S DIARY OF LIFE