Wednesday, 31 January 2018

BENTAN Masa Dalam Pantang

Jujurnya, Sebelum ada anak, aku tak pernah dengar pun perkataan 'BENTAN'. Masa family aku bersalin dulu-dulu pun tak pernah pun dengar diaorang duk sebut perkataan 'bentan' ni. Even Arwah Tok Wan dulu pun tak pernah sebut perkataan 'Bentan'. Maybe istilah yang digunakan oleh orang Terengganu lain kot.
 
Masa aku bersalin anak sulung , FL 4 tahun dulu, itulah pertama kali aku dengar perkataan ni. Kawan aku dan CL (confinement lady) duk cakap - 'jaga diri baik-baik masa pantang ni, nanti takut BENTAN'. Adduuss.. First time dengar tu, aku duk garu-garu kepala - 'apa ke bende tu?'. eerrrmmm

FL masa dalam pantang dulu


Nak gugel, memang tak de mood nak pegang handphone langsung. Tanya lah kat kawan-kawan , diaorang cakap 'bentan tu langgar pantang'. errmmm.... lagilah kepala aku bingung duk pikir ... Last skali, malas aku nak fikir apa ke benda tu.

Sampailah pada 1 malam, aku kena demam. Masa tu aku kalau tak salah baru seminggu kot aku berpantang. Demam tu sebab aku duduk dalam toilet lama sangat sebab terkena cirit-birit (dek makan laxative - untuk elakkan sembelit) jam 9 malam. Habis basah seluar semua. huhu.

Sejam lepas keluar toilet, aku demam. Aku ingatkan sama jer demam macam orang normal lain. Tapi Subnallah!! Tak sanggup dah aku kena demam macam tu... First time seumur hidup rasa macam tu.

Rasa demam tu menggigil teruk sangat sampai rasa ke tulang-tulang. Orang kata sampai rasa ke tulang hitam, tapi aku pun tak tahu tulang aku warna apa.. Kalau duk tengok gambar-gambar anatomi badan manusia, nampak tulang kita ni warna putih jer, tak pernah nampak tulang warna hitam. Tapi aku bukan doktor, jadi tak penting aku nak tahu tulang aku warna apa.. errmm.

Menggigil tu pulak dia datang macam contraction nak beranak, datang kejap, pastu hilang. Pastu datang balik - then hilang. huhuhu... 

Masa tu aku dijaga oleh CL, aku panggil dia. Then, dia bagi aku panadol. Alhamdulillah, lepas makan panadol, demam tu sembuh bit by bit. Tapi yang penting dah tak menggigil bila makan panadol tu. huhuhu..

Ini my-to-do-list masa preggy FL dulu. 
Tahun ni tak ada to-do-list, checklist hanya lebih pada study jer..
Aku pun dah lpa apa benda yang kene 'copy-paste' tu. hahahha


Taubatlah, aku dah tak nak rasa 'demam' tu lagi. Rupanya itu lah BENTAN.. huhuhu.. 

Masa check-up post natal, aku bagitau kat doktor yang aku demam masa dalam pantang, dia cakap "kenapa tak terus ke hospital masa tu?". Aku tak terfikir pulak nak ke hospital masa tu, sebab aku rasa itu demam biasa jer - takut nanti hospital tak nak terima kes orang demam ni. 

Apa-apa pun, lepas ni nak berpantang lagi, ingat-ingatlah :

- jangan duduk dalam toilet lama-lama.
- jangan makan / minum benda sejuk
- jangan tidur dalam airkond atau dalam suhu yang sejuk
- jaga makan dengan sebaik-baiknya.

Tuesday, 30 January 2018

Keperluan Semasa Berpantang : Maternity Pad Vs Overnight Pad?

Maternity Pad Vs Overnight Pad? - Salah satu keperluan dalam pantang adalah tuala wanita. Masa lahirkan anak first dulu, aku main beli jer - tak ambik kisah pun akan kepentingan benda alah ni. Pastu masa dalam pantang, pad ni tak cukup , then terpaksalah en.suami yang kena pergi beli semula. 

Aku ingatkan darah nifas ni sama macam darah period jer rupanya lain. Darah nifas ni banyak - sangat banyak. Dan lama pulak tu nak stop. Dalam Islam kata - darah nifas akan keluar paling lama sehingga hari ke-60. Ada orang seminggu dah kering darahnya. Ada orang pulak, hari ke-60 baru stop. Aku dulu, hari ke-44 baru stop. huhu.. Lama gak tu.

So apa pad yang sesuai dan selesa untuk dipakai selepas bersalin?

Ini depends pada individu. Ada orang suka pakai maternity pad sebab darah nifas ni banyak sangat masa awal kelahiran bayi. So, maternity pad ni tebal dan dah direka khas untuk menampung heavy flow tu. 

Macam aku dulu, aku pakai maternity pad ni masa kat hospital jer. Itupun guna yang hospital provide. Bila dah balik rumah, aku rasa tak selesa nak pakai maternity pad sebab dia tebal sangat-sangat, sakit / ngilu bila terkena jahitan episotomi.

So, lepas balik rumah tu, aku pakai pad yang 'Overnight Wing'. Aku beli jenama KOTEX. Sebab aku rasa yang paling selesa untuk jenis overnight ialah Kotex jer - pendapat aku lah. 

https://gd.image-gmkt.com/li/205/320/564320205.g_400-w-st_g.jpg

https://lh4.googleusercontent.com/-8KhsXYBsh9g/UvMARmuCgxI/AAAAAAAAAsk/0tAAwqzXCUg/s640/blogger-image-1228271339.jpg

https://assets.jayagrocer.com/images/product/done/011948-1-1.jpg
Tapi ada je aku jumpa ibu-ibu yang suka pakai Maternity Pad sepanjang tempoh berpantang. Untuk maternity pad, aku tak tahu jenama apa yang paling selesa - korang boleh share tak?. Korang pulak suka pakai pad yang jenis macam mana , boleh share tak experince korang kat comment box below.. 

Thank you in advance.. 

P/S : Semua gambar ialah ihsan dari Google Image

Travel Talk :: Perlu Ke Iron Baju Ketika Travel?

Salah satu benda yang sangat penting bila travel dan tak travel ialah BAJU atau PAKAIAN. Especially Kaum Hawa memang sangat-sangat-sangat kisah sangat pasal BAJU especially untuk kaum yang suka sangat ambik gambar #OOTD - from head to toe kena particular. So, soal pakaian tu adalah perkara MUSTAHAK yang perlu difikirkan masa nak packing barang.

Macam aku - aku seorang yang simple dan easy going. So, aku tak kisah sangat pasal outfit ni, janji selesa dan nampak kemas dah OK. So, pakai baju yang sama berulang-kali pun takper. Basuh apa, so confirm lah tak ada bau masham-masham.. Sebab tu, seboleh mungkin aku akan cari penginapan yang ada laundry. Kena bayar pun takper, janji baju-baju aku terbasuh!

Kalau cakap pasal PAKAIAN - bab IRON adalah benda yang wajib masuk dalam list sembang-sembang. Kan? Kan? Kan? 

Korang iron baju macam mana bila travel? 

Korang bawak travel iron ke atau bawak iron biasa? 

Tak semua hotel atau guest house ada disediakan iron tau! Especially kalau travel ke Jepun. Kalau ada, itu dikira bonus... Aku dah exprience banyak kali dah hotel-hotel kat Jepun ni. Aku pernah duduk hotel Sheraton Hotel masa honeymoon ke Tokyo dulu - kat hotel tu tak guna iron biasa macam kita pakai ni, dia guna iron canggih giler sampai aku tak pandai pun nak guna. kuang..kuang.kuang.. Bentuk dia pun aku tak pandai nak explain macam mana.. huhuhuhu.. Canggih sangat lah sampai memang tak ter-iron lah baju kitaorang.. 

https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/715JaOHmxEL._SY679_.jpg

Iron kat Sheraton Hotel Tokyo tu lebih kurang macam ni lah - macam iron rambut tapi besar la , boleh muat sehelai baju.

 
Belajar dari pengalaman - aku dah tak guna iron masa travel. So, aku akan bawak baju/tudung/seluar yang tak perlu di gosok.. Renyuk-renyuk dalam beg pun takpe, sebba nanti bila pakai tak nampak pun renyuknya tu.. Nak bawak iron sendiri leceh lah - buat berat beg jer.

So, aku akan bawak pakaian yang dari jenis material washable. Biasanya kain cotton la. Tapi tak semua material cotton yang jenis tak perlu di iron. 

Nak cari baju seluar tak susah - sebab pakai je jeans. Sebelum packing masuk dalam luggage, iron kan dulu jeans siap-siap, pastu gulung-gulung. Kalau kedut pun, kedut sikit jer.

Baju pulak, senang cari kat H&M untuk material yangjenis tak renyuk ni.

Cuma tudung / skaf, aku masih belum jumpa yang sesuai. Sebelum ni, aku duk pakai Naelofar jer, tapi kalau dah selalu pakai tudung tu, bosan jugak. And bukan semua tudung keluaran Naelofar jenis ironless..
Tudung - Naelofar Hijab
Jumper & Pants - H&M

Ok Tak Travel Iron?

Ikutkan pengalaman aku dan kawan-kawan, travel iron ni tak best. Dia kecil jer, tapi bila menggosok tu tak sama macam iron biasa yang kita guna selalu tu. Maybe sebab saiz dia kecik, so watt dia kecik. errrmm. tak tahulah.. Tapi confirm, aku sekeluarga tak suka guna travel iron tu. Kalau ada yang rajin bawak iron masa travel, aku tumpang dia punya je lah. hihi.. Tapi jarang sangatlah aku nak guna iron ni. Nak jimatkan masa pun satu hal jugak.

Monday, 29 January 2018

New Zealand Trip : Jalan Yang Paling Curam di Dunia di Dunedin

Sambungan dari ENTRY INI. 

Kalau dah pergi ke South Island, macam tak lengkap itinerary kalau tak pergi ke Dunedin, sebuah bandar pelancongan yang terletak di Southeast Coast. Ianya terletak dalam Wilayah Otago. 

Kat Dunedin ni ada sebuah Universiti yang sangat famous - University of Otago. Ramai orang Islam belajar kat situ, even Malaysian pun ramai yang belajar kat University of Otago ni. En.suami datang Dunedin ni tak habis-habis duk cerita dia dulu dapat offer sambung belajar kat sini tapi tak tolak....*erk eleh nak belagak ngan kita la tu.. hehehehe*

Dan jikalau dah sampai ke Dunedin ni, wajib pergi ke "the steepest road in the world atau jalan yang paling curam di dunia" iaitu BALDWIN STREET. WAJIB TAU! Jalan ni diiktiraf oleh Guinness World Record sebagai the steepest road. Seriously memang curam giler naik jalan ni. 

 Kebanyakkan kereta tak lepas nak naik jalan ni. So, kitaorang park kat bawah jer, and menapak naik ke puncak. At the end of the road, akan jumpalah bench ni dan lukisan mural ni. 

 Sebabnya terlampau curam, semput jugak lah nak sampai ke atas nun. 
So, banyaklah berehat sepanjang perjalanan sambil posing ambil gambar. hihi

 Jalan nya sangatlah curam.

Kalau tak fit , tak yah lah naik, buat penat jer. hihi

 Kat sepanjang Baldwin Street, kerjanya ambil gambar jer sebab nak hilangkan penat.

 Cer tengok belakang tu, curam kan?

 Aku berkenan betul la ngan post box ni.. Tuan rumah ni jadikan post box ni as a mini library. Kot-kot ada yang penat, boleh lah baca buku dulu sebelum teruskan 'pendakian'. hihi




 Ini permandangan dari Baldwin Street - cantik giler!


 Diaorang ni semua family members aku.... 
Kitaorang asyik berhenti ambik gambar jer sepanjang kat Baldwin Street ni sebab penat. hahaha

 Salah sebuah rumah kat Baldwin Street ni. 

Tapi banyak je rumah-rumah kat atas ni, so penduduk kat sini dah ada skill driving tersendiri untuk bawak kereta sampai ke atas. Kalau korang berhajat nak drive sampai ke atas, make sure isi minyak kereta penuh-penuh tau.. hihi..

 Tunggu cerita NZ yang seterusnya k.. Tapi tak tahulah bila boleh habis story NZ ni. hahahha..


Friday, 26 January 2018

Benda Wajib Yang Perlu Ada Dalam Diapers Bag - Nursing Cover

Dalam perjalanan untuk menjayakan penyusuan susu ibu, selain dari Pentingnya Nursing Bra, aku rasa benda lain yang penting jugak ialah nursing cover. Nursing cover ni memang wajib ada dalam handbag / diapers bag dan bawak kemana-mana. 

Walaupun kita dah pakai pakaian yang nursing friendly - selak jer, tapi nursing cover ni tetap jugak kena ada. Sebab bukan semua tempat ada disediakan nursing room dan kalau ada nursing room pun, ada kalanya penuh. Dan baby ni kalau lapar, dia tak kira tempat, kadang tu sambil tengah main-main kat playground pun, boleh menangis mintak susu. So, ibu-ibu kena sentiasa bersedia all the time.

Kalau pergi travel, memang wajib bawak nursing cover ni masuk dalam hendbeg.

 Nursing cover ni aku buat sendiri jer. Sekarang ada banyak kat pasaran - pilih & beli jer. Tapi kalau buat sendiri pun tak susah sangat, senang jer. Tengok tutorial kat Youtube.

 Boleh jadikan selimut untuk baby

 Atau boleh jadikan nursing cover ni sebagai stroller cover. 
Multifunction gitu. Tak perlu nak bawak banyak barang sangat bila travel.

Masa ni kat Melbourne. So, bila baby nak minum susu, kat mana-mana jer boleh nursing - anywhere, anytime


Walaupun sekarang tak susah dah nak cari pakaian yang nursing-friendly, tapi bagi aku, sebagai umat Islam, kena jaga aurat dan sensitiviti masyarakat. Walaupun aurat kita tak terdedah masa menyusu tu, tapi orang yang melihatnya nampak macam 'satu-kepelikan' atau nampak orang tu tak selesa lah 'terpandang' kita sedang menyusukan anak. Walaupun menyusukan anak tu satu amalan mulia dan dituntut oleh syarak, tapi why not kita menjaga sensitiviti masyarakat.

Kalau tak, tak kan lah Amran Fans duk marah golongan ibu-ibu ni satu masa dulu. Sebab salah ibu jugak, main selak jer kat mana-mana. Memang betul, anak kita menangis, kita kena dahulukan anak kita, sebab tu sentiasa bawak nursing cover kemana-mana supaya senang kita nak bagi anak kita susu badan. Cover-cover gitu. 

Thursday, 25 January 2018

Timeline Kehidupan

Timeline Kehidupan
Aku ni suka sangat menulis sejak dari zaman sekolah lagi. Then, masa aku Form 5 – baru aku ada diary sendiri. So apa yang aku rasa nak tulis, aku tulis dalam diary tu, tapi bukanlah setip sudut kehidupan aku stated dalam diary tu. 

Just tulis macam aku tulis blog sekarang ni. Alangkah bahagianya kalau masa zaman tu dah wujud blog, segalanya boleh taip jer – very the fast and furious gitew… hahahha


So, salah satu benda yang aku tulis dalam diari aku tu ialah timeline kehidupan aku. Aku tulis cita-cita atau impian yang aku perlu gapai mengikut timeline tertentu. Aku dah siapkan timeline kehidupan aku start dari umur 17 tahun sampailah aku berumur 33 tahun. Stop kat 33 tahun je masa tu. Hahhaha. Contoh macam aku tulis :

Umur 17  – ambik SPM

Umur 18 – Masuk Universiti ambik Diploma (So, aku langsung tak isi borang masuk Matrik or apply Form 6).

Umur 21 – Grad Diploma

Umur 23 – Grad Degree, lepas grad kerja setahun.

Umur 24 – Sambung Master 

Umur 25-26 – Grad Master (Aku target buat Master setahun setengah jer). Lepas Grad, cari kerja.

Umur 27-28 – Kahwin

Umur 29 – Sambung PhD

Umur 30 – Dapat Anak sorang

Umur 33 – Grad PhD

Umur 33 – Pregnant anak No.2


++++++++++++++++++++++++++
Aku tulis list tu lengkap macam kat atas tu kat dalam diary aku. Tapi lepas aku ambik SPM, aku tutup diary tu dah tak bukak-bukak. Aku just follow the flow jer.  Lepas habis belajar – sambung lagi belajar. 

Kalau ada rezeki kahwin awal, aku kawen jer. Kalau dah takdir kawen lambat, aku terima jugak. Jodoh ajal maut kan Allah yang tetapkan.. Selain dari aku tulis timeline kehidupan aku tu, aku tulis gak benda lain macam kriteria mr.right, cita-cita dan lain-lain.


Sebelum aku kahwin 5 tahun lepas, aku terbukak balik diary tu. Aku sebenarnya dah lupa dah apa yang aku tulis dalam buku tu. Tapi bila bukak balik , surprisingly, kehidupan aku bergerak selari dengan apa yang aku tuliskan tu. Errmmm.. 

Termasuk lah jugak ciri-ciri yang ada kat en.suami aku, banyak persamaan dengan apa yang aku tulis masa aku umur 17 tahun dulu. Wow! Masa tu aku rasa Allah swt tu Sangat Maha Besar dan Maha Mendengar. Aku tak sangka apa yang aku tulis tu, betul-betul menjadi satu reality….

Cuma part Grad PhD umur 33 tahun tu tak mengikut timeline tu. Yang lain semua ikut. Well, aku sedar – tak semua benda yang kita nak kita akan dapat.

But at least banyak benda yang kita nak, kita dah dapat, so bersyukur jer dengan kehidupan, bersyukur dengan apa yang kita ada di depan mata kita kini dan selamanya, tapi jangan lupa untuk teruskan usaha.

Allah Maha Mendengar, Allah Maha Memakbulkan. Cuba korang tulis apa yang korang nak (samaada untuk diri sendiri, untuk pasangan mahupun untuk anak-anak) untuk satu tempoh masa tertentu, and u would see the result later – adakah sama atau tak. 


Ada kawan aku cakap, dia tulis yang dia nak suami dia berubah perangai , dan ajaibnya, suami dia memang betul-betul berubah mengikut apa yang dia tulis atas kertas tu.. errmm.. Kuasa Tuhan kan, sebenarnya Allah Maha Mendengar isi hati kita ni walaupun kita tak ucapkan dalam bentuk doa kerna setiap kata-kata dan bisikan hati tu ialah DOA.

P/S : Semua gambar adalah courtesy dari Google Image. 

Monday, 22 January 2018

Pakej Bersalin di Andorra Women and Children Hospital

Ini aku nak share pasal Pakej Bersalin di Andorra Women and Children Hospital yang terletak di Seri Kembangan, Selangor. Bersebelahan dengan Stesen Minyak Shell nak menuju ke Highway SKVE. 


Hospital ni baru lagi dibukak - hujung tahun lepas. Apa yang best pasal hospital ni ialah :

1) Islamic-friendly hospital - but non-muslims patient are most welcome.

2) Makanan Halal - dimasak oleh Chef celebrity (Melayu) yang terkenal di Malaysia ni - Chef Zubir.

3) Hospital persis Hotel Mewah 5 Bintang.

4) Pakar-pakar yang best. Kebanyakan pakar-pakar yang ada kat sini, aku pernah berjumpa dan mendapatkan rawatan dengan diaorang sebab kebanyakkan diaorang adalah dari Hospital Annur, Bangi.

5) Diasaskan oleh Orang Melayu iaitu Gynea aku masa bersalinkan FL dulu - Dr.Khamsiah Muda.

http://andorra.com.my/images/about/about1.jpg

 Best tak Pakar O&G Dr.Khamsiah ?

Bagi aku, Dr.Khamsiah sangat-sangat best dan pro sangat. Aku check-up antenatal dengan dia since aku mengandungkan anak sulung aku - FL selama 9 bulan di Hospital AnNur. Sebelum preggy FL, aku pernah miscarriage di usia kandungan 10 minggu, masa tu aku check-up ngan Dr Khamsiah jugak dan Dr.Khamsiah jugak buat proses D&C kat aku dulu.  

Masa bersalin FL dulu, FL dah 'terberak' masa kat dalam perut. Dr Khamsiah perasan masa dia pecahkan air ketuban aku, nampak air ketuban warna hijau. Masa tu rasanya bukaan cervix dah 7-8 cm macam tu. Aku pun terus cuak and terus tanya Doktor, "Doc, boleh lagi tak saya bersalin normal". Dr Kham cakap "BOLEH"," Jangan risau", katanya. 

Aku bukan apa, sebab dah ada beberapa orang kawan aku terpaksa emergency czer sebab baby dah terberak katdalam rahim. Dr Kham ni cool jer. Relaks je dia tunggu bukaan cervix aku 10cm,and finally, FL berjaya dilahirkan secara NORMAL!

Memang aku salute la kat Dr.Kham masa tu sebab dia sangat confident dan sangat sangat profesional..(Thumb up Doc).

Dr.Khamsiah ni sangat soft, baik dan sangat islamic. Sebelum buat apa-apa prosedur, dia mintak kita baca Bismillah dulu dan berselawat. Aku ada tulis pengalaman aku bersalin dulu kat ENTRY INI dan INI.

Tapi untuk bersalin yang No.2 ni, since aku tak berapa puas hati dengan kualiti servis di Ward Hospital Pakar Annur macam aku share kat entry tersebut, aku dah decide (sejak dari awal preggy hari tu) untuk ke Hospital lain dan buat check-up dengan gynea lain. Mungkin kalau ada lagi rezeki di masa akan datang, aku akan kembali ke Dr.Khamsiah di Andorra Hospital ni. 

 +++++++++++++++++++++++
Ini dia Pakej Bersalin di Andorra Women and Children Hospital yang terkini. Kena book dan buat full payment before February 2018 kalau intend nak bersalin kat sini dan dapatkan harga ni. Kalau tak, harganya akan naik nanti. Harga bersalin ni hanya untuk promosi.

share dari Facebook


http://www.andorra.com.my/images/home/home3.jpg 
Bilik single kat Andorra Hospital

https://d1q1wt0v0mn0ze.cloudfront.net/wp-content/uploads/2017/11/Screen-Shot-2017-11-29-at-12.18.46-PM.png
Bilik double bed 

https://d1q1wt0v0mn0ze.cloudfront.net/wp-content/uploads/2017/11/Screen-Shot-2017-11-29-at-12.20.15-PM.png
Bilik 4 bed

Untuk maklumat lanjut, boleh contact :
No.Tel : 03-8957 8440

Friday, 19 January 2018

Penting ke Nursing Bra?

Bagi aku ‘nursing bra’ sangat penting, sebab aku nak kan keselesaan semasa menyusukan anak. Kalau pergi mana-mana pun, bila anak lapar nak susu, aku terus selak je baju bagi dia susu tanpa perlu ‘bersusah-payah’ nak kena cari nursing room dan nak bukak butang bra kat belakang.

“Orang dulu-dulu tak pakai pun nursing bra, relaks jer”. Tu orang dulu-dulu, zaman diaorang tak wujud nursing bra lagi. Kalau ada dah wujud nursing bra, diaorang pun akan beli jugak kot. Lantaklah orang dulu-dulu tak pakai nursing bra ke breast pad ke, yang penting aku nak pakai.

Kalau boleh memang semua benda aku nak senang jer – nak semua terbentang kat depan mata – nak makan, dah ada depan mata, nak minum ada depan mata dan nak apa jer, semua ada depan mata – tak yah susah-susah.

Tapi aku kena tahu lah di mana kedudukan aku. Di mana bumi yang aku pijak. Aku ni bukannya anak raja yang ada dayang 24 jam keliling pinggang. Aku cuma rakyat marhaein, so memang kena berbelanja mengikut kemampuan diri.

Lainlah kalau ada kat syurga, semua benda boleh terhidang depan mata. Nak handbeg Birkin – pop! Muncul depan mata. Best kan kalu gitu. Tapi tunggulah bila masuk syurga kelak. Sekarang ni, silalah berusaha bersungguh-sungguh untuk masuk syurga dan silalah korban dulu keinginan tu.

Salah satu benda yang paling penting dalam dunia brestfeeding ialah nursing bra.





Sekarang ni nursing bra ada je dijual di pasaran. Tak susah dah nak cari nursing bra sekarang ni. Harga pun berpatutan dah sekarang. Pergi je kedai bayi atau kat Aeon Parkson pun ada jual. Dah ada yang jual, beli je lah. Biarpun mahal sikit (yang lebih berkualiti, lagi mahal), tapi demi keselesaan anak dan ibu, takpelah berkorban sikit duit tu untuk beli nursing bra ni. Tak rugi pun, at least lebih jimat dari beli susu formula bagi kat baby setiap hari.

Sejak FL lahir lagi, aku dah pakai nursing bra. Sebab FL menyusu selama 2 tahun. So pakai je bra tu sampailah sekarang. Cuma sekarang ni nak masuk anak no.2, kena beli barulah sehelai dua sebab yang lama tu macam dah tak selesa nak dipakai. 


Thursday, 18 January 2018

Depression - Sampai Rasa Nak Bunuh Diri!

Baru hari ni aku ada kekuatan nak tulis pasal benda ni. Depression!

Isu ni semakin hangat diperkatakan sekarang di Malaysia, lebih-lebih lagi bila ada beberapa artis Malaysia yang 'terperangkap' (macam Iqram Dinzly, Farid kamil) dalam masalah ni, walaupun isu depression bukanlah isu yang baru. 

Jangan buat main woooo dengan TEKANAN a.k.a DEPRESSION. Seriously, benda ni boleh bawak maut. Aku dulu pun macam tak percaya gak sampai duk kutuk-kutuk orang yang bunuh diri atau cuba nak bunuh diri. Tapi bila kena kat diri sendiri - baru ko insaf DP!

http://blogs.jpmsonline.com/wp-content/uploads/2017/06/bigstock-Depression-Miserable-Depresse-158698946.jpg

Dalam hidup ni, semua orang ada masalah. Tipulah kalau kata dia tak ada masalah. Even Ustaz-ustaz alim-ulamak pun ada masalah jugak. Tapi ia bergantung pada macam mana orang tu boleh control masalah tu. Seriously, sepanjang aku hidup kat dunia fana ni, aku memang ada banyak masalah dan Alhamdulillah semuanya aku tanggani dengan baik - tak ada lah sampai rasa nak bunuh diri. Betul weeyyh, tak adalah aku tertekan sampai rasa tahap nak bunuh diri. 

Tapi hujung tahun lepas aku betul-betul tertekan. Depress sangat-sangat sampai rasa nak bunuh diri. Bukan main-main wehhh, seriously itu yang aku rasa. Aku tak pernah rasa macam tu sebelum-sebelum ni, tapi di saat itu, itulah yang aku rasakan.

Kalau korang tengok blog achive aku kat belah kanan blog ni, Bulan December 2017 aku tak banyak update, tapi aku tak adalah cerita kat blog atau kat IG. Cuma hari ni baru aku ada kekuatan nak bercerita. Aku bersyukur sebab suami tercinta sentiasa support dan tolong aku keluar dari belengu tekanan tu sampai dia terpaksa ambik cuti 3 minggu untuk teman aku kat rumah... huhu. Thank you sayang. But, aku rasa dia pun turut sama tertekan jugak kot, cuma dia tak tunjuk jer sebab nak bagi kekuatan dekat si isteri.

Dan sekarang, Alhamdulillah segalanya telah kembali ke keadaan normal semula.

Kenapa, Apa Masalah Ko Sebenarnya?

Kalau setakat orang duk kutuk-kutuk aku, buat fitnah pasal aku, bash aku kat mana-mana even kat blog or social media - aku tak kisah lagi, aku tak ambik port pun. Lantak korang la. Terima kasih sebenarnya sebab bagi aku PAHALA PERCUMA. Tapi ni depress pasal diri aku sendiri - tak de kene mengena dengan orang lain.
Meh aku ceritakan. 

Mula-mula masa aku pregnant (1st trimester), aku penat sangat-sangat. Penat yang melampau sampai rasa nak baring jer. Then, anak aku si FL ni duk buat perangai - tantrum tak tentu arah. Sebelum-sebelum tu dia tak pernah pun tantrum, jadinya bila keadaan tu berlaku, aku jadi shock , panik, dan tertekan - tak tahu nak buat macam mana, sampai aku rasa nak bawak dia pergi jumpa child therapist. Tapi en.suami tak bagi. So, dia bagi lah beberapa TIPS untuk control tantrum anak.

Lepas praktik tips-tips tu, Alhamdulillah it works. So, FL dah tak tantrum lagi dah sampai lah sekarang. Kawan-kawan aku cakap - itu keadaan normal bila mommy pregnant lagi. Ok. Noted.

Lepas sebulan dua, aku OK, life macam biasa jer. Tapi bila hujung tahun hari tu, aku jadi tertekan sangat-sangat-sangat. Tertekan dengan study aku. Tertekan dengan kerja-kerja PhD aku. Deadline dah makin dekat, due date nak bersalin pun tak lama lagi tapi aku masih lagi tak siap apa-apa. huhuhu.. 

Aku tertekan sebab memikirkan yang tesis aku perlu dihantar ke Graduate School sebelum aku bersalin!

Aku hanya ada 2 tangan, 2 kaki, cuma ada 24 jam sama macam orang lain, tapi perlu menguruskan anak kecik dalam masa yang sama dan perlu rest jugak sebab aku preggy dan penat sangat. Rehat kena cukup untuk ibu mengandung, kalau tak nanti baby dalam perut yang affected. 

Mana mungkin aku menjadi supermom dalam masa 24 jam. huhu.  

http://www.telegraph.co.uk/content/dam/men/2016/09/12/A2C4M6_trans_NvBQzQNjv4Bq9SjhEj1Ei1cf1XMF_xVrnuSUWmGthg730yXxefBnW54.jpg?imwidth=450
Firstly, aku cakap kat kawan aku (colleague yang sama-sama buat phd ngan aku ni). Aku masih ingat lagi mesej whatsapp aku kat dia pagi tu - aku bagitau dia aku tertekan sangat-sangat. Aku nak bunuh diri!

Dia terkejut sangat-sangat! Dia pun macam tak percaya, sebab sebelum ni dia nampak aku ni kuat - bersolat! mengaji! selalu pergi masjid! Tetiba boleh cakap macam orang tak siuman. huhuhu.. Orang je nampak aku kuat, tapi sebenarnya TAK. Aku tak kuat mana pun, aku sama jer macm orang normal lain.

Dia tanya why? "Adakah sebab kerana Tantrum Anak aku tu ke?" Jawapannya TAK.

"Aku tertekan sebab study phd aku ni" itu yang aku bagitau dia. 

Aku cakap kat dia aku nak BUNUH DIRI sebab aku tak mampu lagi nak handle tekanan ni. Pastu dia cakap, "orang lain yang dah bunuh diri semua tu, semuanya pun sebab TEKANAN, sebab ADA MASALAH. Tak ada orang suka-suka yang nak rasa sakit , pergi bunuh diri". 

errrrmmm..

Aku cakap aku dah tak mampu lagi nak hadap semua ni. Pastu dia cakap, "try to talk to your husband, nanti husband akan peluk u". errrmm..

Pastu dia cakap "Pergi lah vacation, tinggalkan tesis tu kat rumah, and just berseronok jer, jangan fikir apa-apa". Tapi aku jawab "buat masa ni aku tak mampu nak fikir pasal vacation". huhu .

Then dia kata lagi "Pergilah swimming - u kan suka swim". Ok. Good idea. Tapi aku tak pergi pun swimming hari tu, tak sempat.

Then, aku cakap kat en.suami, aku bagitau dia yang aku tertekan, aku nak pergi jumpa psikiatri. (Aku tak cakap yang aku rasa nak bunuh diri).

Bila aku cakap macam tu, dia tahu itu benda yang serious. Dan dia jugak tahu aku tertekan sebab phd. Bukan sebab rumah tangga (dia kan husben, setiap hari ada kat umah, mestilah dia tahu). 

Pastu, dia terus slow talk ngan aku - cakap kat aku suruh aku buat banyak sikit ibadat. Dia tak adalah mention ibadat apa, sebab dia pun tahu yang aku suk buat solat tahajud, dhuha semua tu.

Cuma katanya, "ini UJIAN UNTUK KITA - UNTUK AWAK& UNTUK SAYA. Orang yang beriman akan selalu diuji, Tuhan nak tengok kita lulus tak ujian ni. Kalau tak lulus, means that, u memang bukan orang yang beriman lah. Sedangkan Nabi-nabi, Alim ulamak pun kena uji teruk-teruk, inikan pulak kita ni yang kecik macam ni"..

errrmmm.. betul jugak tu.. Last skali, dia suruh aku buat solat hajat, minta Allah bagi petunjuk keluar dari masalah ni.

Then, esokkannya, aku pun buatlah solat hajat seperti yang disuruh. Aku buat 1,2,3 kali. Lepas solat tu, aku tido. Then, lepas bangun dari tidur, aku rasa macam sikit tenang lah, dah tak rasa resah gelisah lagi. Pastu aku terus rasa nak kemas rumah - nak buat decluttering, nak reorganised balik rumah aku. 

Mula-mula aku start dengan tempat study. Alhamdulillah it works! It did recharge my energy. Aku rasa macam bersemangat semula. Pastu aku cakap kat en.suami yang aku nak buat spring cleaning 1 rumah ni. Dia bersetuju dan support (buat sama-sama). Since then, aku happy sangat-sangat dan depression aku pun hilang macam tu jer tanpa aku sedar.

Alhamdulillah. Sekarang rumah kitaorang dah berwajah baru. Almost 100% bertukar wajah. Tapi tak siap 100% lagi lah. I think it is almost 90% done, so ada lagi another 10% nak buat. 

Selain dari spring cleaning & house makeover, aku pun sekrang dah OK dengan sudy aku dan dah boleh work hard untuk try submit sebelum deliver nanti. Aku bersyukur sangat-sangat dapat suami dan keluarga yang sangat-sangat membantu dan support aku untuk keluar dari tekanan tu. Alhamdulillah! Allah masih sayangkan aku.

TIPS Untuk Membantu Mereka Yang Tertekan (Depress)
Dalam keadaan kita atau kawan-kawan atau sedara-mara kita tengah tertekan (depress), sokongan keluarga dan orang yang terdekat tu sangat-sangat penting. Jangan biarkan diaorang sorang-sorang hadapi tekanan tu sebab realitinya memang diaorang tak mampu nak hadapi. So bila dah tak mampu - mulalah buat benda yang tak masuk akal - macam contoh minum arak, ambik dadah, bunuh diri etc etc. 

Jangan sesekali cakap benda yang negatif pada orang yang sedang dalam tekanan - contoh macam cakap "ko ni memang tak gunalah!", "ko ni memang menyusahkan orang lah!", "ko ni baik pergi mampos je lah", "ko ni memang celaka lah!" atau apa saja perkataan yang kesat/kasar/negatif.. Try to pujuk diaorang untuk buat benda-benda yang fun. 

Dan cakap sesekali cakap kat diaorang pasal bunuh diri / terjun bangunan / tikam diri / ambik pisau / ambik dadah / minum arak etc etc.. Sebabnya apa yang kita cakap tu, diaorang akan ambik serious benda tu. Tak tipu, aku dah alami sendiri. Sebabnya masa tu otak diaorang sakit - tak sedar, dioarang tak boleh nak fikir dengan waras. Jadinya, diaorang hadam je apa yang orang cakap ketika tu.Serious! Kalau masa tu, kawan aku tu kata (katakan dia bergurau) suruh aku gi terjun bangunan, aku rasa aku memang akan pergi kot. 

Kalau dah teruk sangat, sampai apa yang kita cakap pun dia dah tak boleh dengar, better bawak orang tu pergi jumpa psikiatri / kaunselor / therapist. Biar pakar yang uruskan dia. Kita ni bukan pakar sangat, so pakar lebih tahu apa rawatan yang sesuai untuk 'orang-orang ini'.

#just my 2 cents, sharing based on my true experience (peace)

Wednesday, 17 January 2018

Makan Nasi Beriani Sedap di Johor Bharu

Selain dari Kacang Pol dan Murtabak Cheese, antara makanan yang wajib di makan masa berkunjung di Johor Bharu ialah Nasi Beriani. Tak sah tak makan nasi beriani kalau dah sampai JB. Memang kat KL pun ada Nasi Beriani, tapi nasi beriani kan asalnya di Johor, so memang asli lah kalau dapat nasi beriani Johor. 

So, hari tu kitaorang gi makan Nasi Beriani Roslin - salah satu kedai nasi beriani yang famous kat area JB ni.



 
Nasi beriani kat sini ada lauk ayam, ayam merah, kambing dan daging. 

Sangat sedap (thumbs-up). Aku rekomen tempat ni. Tak menyesal lah datang sini. Next time kalau aku ke JB lagi, sure akan datang lagi sini.

So, ini alamatnya :
Roslin Beriani House at Kebun Teh
14, Jalan Rebana, Taman Perbadanan Islam, 80250 Johor Bahru, Johor
Kedai ni tutup kul 6.30 petang.